Publiekswandeling op Landgoed Het Lankheet

HAAKSBERGEN - De publiekswandeling op 6 november op het landgoed Het Lankheet zal er iets anders uitzien dan de wandelingen in de voorgaande maanden. Dit keer kan er op twee tijdstippen onder begeleiding van een gids het nieuwe beekproject de Sleeën bekeken worden. 

De eerste wandeling start om 10.00 uur en de tweede om 13.00 uur. Deze dag zal ook het nieuw aangelegde vloeiweidenpad officieel worden geopend. Hierna wordt door Het Waterschap een en ander duidelijk gemaakt.
Natuur, water, cultuurhistorie, recreatie en toerisme: op Landgoed Het Lankheet komen al deze onderwerpen samen. De Buurserbeek loopt dwars door het landgoed en is tussen de Oostendorper watermolen en Rietmolen opnieuw ingericht. Lees verder op pagina 2.

Vanuit het Veldwerkcentrum Lankheet vinden er wandelingen in het gebied plaats. Onder leiding van een gids worden karakteristieke locaties aangedaan die het verhaal van de Buurserbeek, de bijzondere natuur en de historische band met het landgoed en het vloeiweidensysteem vertellen. Aan het eind van de wandeling is er een mini-theatervoorstelling over de Buurserbeek.

Het landgoed heeft een lange traditie van het bevloeien van velden. Door slim gebruik te maken van hoogteverschillen en afgemeten watergangetjes dwars door de velden kunnen nu circa 21 hectare aan bloemrijke hooilandenworden voorzien van water. Het ambacht van veldbevloeiing heeft inmiddels de status immaterieel erfgoed gekregen.

Op de wandel- en fietsroute aan de Veddersweg is in beton met een 3D-printer een replica van de omgeving gemaakt. Het water stroomt er doorheen. Basisscholen van Haaksbergen kunnen het gebruiken voor lessen over water, maar tijdens de wandeling kan men zelf ook als veldbevloeier aan de slag door met schotjes het water naar het gewenste gebied te sturen.

De start van de wandelingen op 6 november is bij Veldwerkcentrum Het Lankheet aan de Lankheterweg 6 in Haaksbergen. Kom zoveel mogelijk op de fiets. Wie met de auto komt kan parkeren op de parkeerplaats bij de Lankheterbrug.

Meer berichten
 
Auto zoeker