Foto: Shutterstock

Glutenvrije Piet komt naar de intocht van Sinterklaas

HAAKSBERGEN - In een aantal gemeenten in Overijssel, waaronder Haaksbergen, loop bij de Sinterklaasintocht ook een Glutenvrije Piet mee. 

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Deze piet voorziet kinderen met coeliakie van glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten.

“In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen)”, aldus de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).

“Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen”, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. “Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen!” De NCV is daarom samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. 

Kinderen met coeliakie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De kruidnoten van Consenza die de Glutenvrije Piet bij zich heeft, worden vooraf met zorg verpakt in kleine zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.
De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van twee kinderen met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie in 2017. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Meer berichten
 
Auto zoeker