<p>Rene Waning en Frans Bouwmeesters met het jubileumboek van HSC&#39;21. Foto: Wim Busschers.&nbsp;</p>

Rene Waning en Frans Bouwmeesters met het jubileumboek van HSC'21. Foto: Wim Busschers. 

(Foto: Wim Busschers)

Veel verhalen over eeuweling HSC’21

HAAKSBERGEN - Nieuw leesvoer voor de voetballiefhebbers in Haaksbergen. Het jubileumboek over de geschiedenis van HSC’21 is klaar. Schrijver Rene Waning blikt daarin terug op honderd jaar HSC’21. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan Frans Bouwmeesters. 

HSC’21 bestaat honderd jaar. Bij dat jubileum hoort ook een jubileumboek, vindt Rene Waning. Teksten schrijven is hem op het lijf geschreven. Waning is tekstschrijver en verslaggever. Bovendien weet hij veel van de voetbalvereniging op het Scholtenhagen. HSC’21 is zijn club. Tien jaar geleden verscheen er van zijn hand overigens ook al een boek over de historie van deze club. Ook het negentigjarig bestaan was aanleiding om in de geschiedenis te duiken. Maar dit nieuwe boek is anders. Waning heeft gekozen voor 21 thema’s. Het vorige boek tien jaar geleden was chronologisch van opzet.

Bij de meest trouwe supporters staan er nu drie boeken van HSC’21 in de boekenkast. Er is namelijk ooit al eens een geschiedenisboek over de groenwitten geschreven. Dat boek werd uitgegeven ter opluistering van het vijftigjarig bestaan in 1971. Het eerste boek was ‘50 Jaren rond de bal’ van Herman Schulten. Daarna volgde tien jaar geleden ‘Niets is er mooier dan zo’n dag.’ Voor het huidige boek heeft Waning met veel mensen gesproken. Legendarisch zijn de wedstrijden om de landstitel bij de amateurs. Daarover sprak hij met Dimitri Charnotski. Hij heeft niet lang voor HSC’21 gespeeld. “Maar Charnotski maakte in de finales tegen Argon om de zondagtitel en tegen IJsselmeervogels om de landstitel de beslissende doelpunten”, weet Waning. Dat grootste succes in de clubhistorie vierde HSC’21 in 1999. Waning interviewde ook Karel van de Kate. Hij schreef jarenlang grappige stukjes in het clubblad. “Verder heb ik onder anderen gesproken met Peter Schulte, Herman Bossewinkel, Han Lansink en Marco ten Voorde.” Waning heeft ook bijna alle uitslagen in de clubgeschiedenis weten te achterhalen. Ze staan met de eindstand van de competitie in het boek. “In totaal gaat het om zo’n 2100 uitslagen van het eerste elftal. Op twee na staan ze er allemaal in. Alleen uit het voorjaar van 1944 zijn er twee uitslagen onbekend. De kranten verschenen toen minder frequent. Die twee wedstrijden zijn wel gespeeld want de eindstand van dat seizoen is wel bekend.” Ook de beginjaren van HSC’21 komen aan bod. “De club begon ooit als DIO. Daarna werd het HAC, RKHSC en vervolgens HSC’21.” Het eerste exemplaar is deze week uitgereikt aan Frans Bouwmeesters. “Hij heeft veel voor de club betekend. Bouwmeesters heeft zeventien jaar in het eerste elftal gespeeld en was heel lang jeugdtrainer.”

Belangstellenden kunnen het boek bestellen bij HSC’21. Vijfhonderd zijn er gedrukt. Het boek ‘Voor eeuwig - Honderd jaar HSC’21 in 21 verhalen’ kost 25 euro.

hsc21.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker