<p>Martin Lammers met een groep kinderen in Zambia. Hij wil bakkers in dat land helpen. Eigen foto.&nbsp;</p>

Martin Lammers met een groep kinderen in Zambia. Hij wil bakkers in dat land helpen. Eigen foto. 

Op de bres voor bakkers in Zambia

HAAKSBERGEN - Bakker Martin Lammers uit Haaksbergen wil bakkers in Zambia een handje helpen. Drie kneedmachines zijn er nodig. Daarmee kunnen betere broden gebakken worden. Bovendien kunnen deze kneedmachines ingezet worden om jongeren het bakkersvak te leren. Lammers wil daar zijn steentje aan bijdragen. Daarom richt hij de Breadman Foundation op. 

Het doel van de stichting is om Afrikanen te ondersteunen in het bakkersvak. “De stichting is nu in oprichting. De akte ligt bij de notaris”, zegt de 59-jarige Haaksbergenaar. Met de oprichting van Breadman Foundation slaat Lammers een nieuwe weg in. Menig Haaksbergenaar kent hem nog als bakker van de bakkerij aan de Blankenburg. Maar daarmee is hij acht jaar geleden gestopt. Sindsdien is hij nieuwe paden gaan bewandelen. Lammers werkt momenteel als bakker op zorgboerderij De Tukkerij in Beckum. Daar bakt hij samen met mensen met een beperking broden, koekjes en taarten. “Vroeger in de bakkerij in Haaksbergen maakte ik ontzettend veel uren. Dag en nacht was ik ermee bezig. Nu doe ik mijn werk met meer plezier.” Nieuwe avonturen schuwt hij evenmin. Lammers kwam onlangs in contact met Willem en Jesper Lublinkhof. De vader en zoon bezitten in Zambia een landgoed. “Willem Lublinkhof komt van oorsprong uit Losser. Maar de familie woont al heel lang in Zambia. Ze hebben daar ook een meelfabriek met een proefbakkerij. De Zambianen leren het bakkersvak bij Lublinkhof”, weet Lammers. De Haaksbergenaar is al naar Zambia geweest. Daar zag hij hoe Zambianen brood bakken. Lammers gaat ze daarbij helpen.

Martin Lammers heeft met Jesper Lublinkhof van het landgoed in Zambia afgesproken de bakkers te ondersteunen. “Ik begin een inzameling voor drie kneedmachines. Daar is 10.000 euro voor nodig.” Lammers verwacht het geld nog dit jaar bijeen te hebben. “De eerste toezeggingen zijn er al. Ik hoop dat ze nog dit jaar met de nieuwe kneedmachines aan de slag kunnen.” Lammers gaat eveneens de Zambiaanse bakkers via social media ondersteunen met tips. Doneren kan op NL76RABO0118004522.

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten
 
Auto zoeker