<p>Elles Veltkamp (rechts) met een bezoekster bij een eerdere expositie. Eigen foto.&nbsp;</p>

Elles Veltkamp (rechts) met een bezoekster bij een eerdere expositie. Eigen foto. 

Boerenzwaluwen van Elles Veltkamp

HAAKSBERGEN - In het Achterhoekse dorp Gelselaar wordt elk jaar de Appeldag gehouden. Maar niet alleen appels staan centraal op deze dag in oktober. Er is ook poëzie en kunst. Elles Veltkamp uit Haaksbergen gaat er dit jaar exposeren. Haar werken zijn al vanaf komende zaterdag te zien. “De expositie in café Florijn is van 18 september tot en met 9 oktober.”   

Elles Veltkamp is onlangs door de organisatie gevraagd om enkele werken te exposeren. De inwoonster van Haaksbergen is benaderd, omdat ze aquarellen van zwaluwen heeft gemaakt. Daarmee sluit ze aan op het thema van dit jaar. Voor het poëziefestijn is namelijk de zwaluw als thema gekozen. Het poëzie-evenement is een onderdeel van de Appeldag in Gelselaar. Die jaarlijkse dag in het dorp in de gemeente Berkelland wordt op zaterdag 9 oktober gehouden. “Maar ik ga dus al eerder naar Gelselaar. Dat doe ik vandaag al. Dan neem ik de aquarellen mee. De expositie begint morgen”, zegt Veltkamp. De Haaksbergse laat drie werken van boerenzwaluwen zien. De expositie is klein, omdat dit in het thema past. Het gaat er niet om een hele wand vol te hangen met schilderijen. “Het is een onderdeel van een dag waarop er meer te doen is in Gelselaar.” Veltkamp heeft aan de organisatie van stichting Bie Winkels al eens een schilderij geschonken. “Daarop zijn ganzen afgebeeld, passend bij de jaarlijkse Ganzenmarkt in die plaats.” De Haaksbergse neemt niet alleen aquarellen mee naar Gelselaar. Er worden ook ansichtkaarten van aquarellen te koop aangeboden. De opbrengst gaat naar stichting Bie Winkels. Met tekenen en schilderen geeft Veltkamp uitdrukking aan haar bewondering voor de natuur. Ze heeft meer aquarellen gemaakt van onder anderen vogels en landschappen. De natuur is een inspiratiebron voor haar. “Ik heb al eerder eens geëxposeerd in Gelselaar. Het is een dorp waar de mensen nog dichtbij de natuur staan.” De expositie bij café Florijn is te zien van zaterdag 18 september tot en met zaterdag 9 oktober, van 10 tot 17 uur. evespainting.nl

Appeldag in het najaar

De Appeldag is altijd in het najaar. Dan zijn de appels rijp om geperst te worden. In Gelselaar worden jaarlijks op de Appeldag van enorme hoeveelheden appels appelsap gemaakt. Dat gebeurt met een persmachine van een onderneming, die daarin gespecialiseerd is. Mensen met een appelgaard komen dan met ladingen appels om er appelsap van te laten maken. Vorig jaar ging de Appeldag wel door, maar was het programma versoberd vanwege corona.

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten
 
Auto zoeker