<p>Arnoud Nijhuis tijdens zijn ronde door Nederland. Hier is hij in Venlo. Hij fietste vervolgens naar Haaksbergen.</p>

Arnoud Nijhuis tijdens zijn ronde door Nederland. Hier is hij in Venlo. Hij fietste vervolgens naar Haaksbergen.

(Eigen foto)

Op de fiets voor gehandicaptensport

HAAKSBERGEN - Geen Tokio, maar een rondje Nederland. Voormalig medaillewinnaar Arnoud Nijhuis (32) deed niet mee aan de Paralympische Spelen in Japan, maar pakte in zijn eigen land de fiets. Hij maakte een wielertocht van bijna 1.400 kilometer door Nederland. Aan deze monsterrit was een goed doel gekoppeld. Nijhuis zamelde geld in voor het Fonds Gehandicaptensport Nederland. Uiteindelijk leverde deze bijzondere fietstocht 5.400 euro op. Dat bedrag werd na de laatste fietsdag op symbolische wijze overhandigd.

Haaksbergen was een etappeplaats voor de wielrenner, die zijn hand niet omdraait voor een dagelijkse fietsrit van pakweg 200 kilometer. Elke dag zat hij urenlang op de fiets om bij de volgende rustplaats te arriveren. “Op de voorlaatste dag kwam ik via de Achterhoek door Haaksbergen”, zegt Nijhuis, die overnachtte bij bed and breakfast De Pepper in het buitengebied tussen Haaksbergen en Beckum.
De uit Balkbrug afkomstige Nijhuis is geboren met het syndroom van Möbius. “Bij mijn geboorte werd verteld dat ik niks zou kunnen. Lopen en zelfs een krant vasthouden zou lastig worden. Sporten heeft mij ontwikkeld waardoor mijn lichaam sterker is geworden dan de arts ooit had gedacht”, zegt Nijhuis. Sporten werd meer dan alleen een leuk tijdverdrijf. Nijhuis mocht ook aan de Paralympische Spelen meedoen. “Ik was er in 2016 in Brazilië bij. In Rio de Janeiro won ik zilver en brons als baanwielrenner. Maar twee jaar later ben ik gestopt. Daardoor ben ik er dus in Tokio niet bij.”
Nijhuis bleef echter sporten en zocht voor dit jaar een nieuwe uitdaging. Die vond hij in eigen land. Hij besloot een grote ronde door Nederland te maken voor het Fonds Gehandicaptensport. Die organisatie ondersteunt sportevenementen, verenigingen en sportlocaties voor gehandicapten. Een week lang fietste hij door Nederland. Nijhuis kwam onder meer door Petten in Noord-Holland, Lauwersoog in Groningen, Nieuw-Haamstede in Zeeland, Breda en Venlo. “De dag van Venlo naar Haaksbergen was zwaar. Het was kouder dan de dagen daarvoor en er stond veel wind”, zegt Nijhuis over zijn voorlaatste etappe. Maar hij fietste de hele route niet alleen. Fietsmaatje Marije Dankelman assisteerde hem meerdere dagen.
Een dag na de aankomst in Haaksbergen was de afsluitende etappe naar Hardenberg. Daar kon hij uiteindelijk het eindbedrag bekendmaken. “Mijn streven was 5.000 euro. Maar daar zijn we dus overheen gegaan.” Nijhuis werd gesponsord door bedrijven en particulieren. “Ook onbekenden hebben gedoneerd.” Nijhuis was blij deze ronde volbracht te hebben. “Deze route door Nederland is een echte aanrader. Ook heb ik laten zien dat een beperking geen beperking hoeft te zijn.” De ronde door Nederland zal niet zijn laatste uitdaging zijn. “Wat mijn volgende ronde is? Geen idee. Maar er komt wel weer een plan.”

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten
 
Auto zoeker