<p>Erny Groot Obbink met de Duitse herder.&nbsp;</p>

Erny Groot Obbink met de Duitse herder. 

(Foto: Maud Jolink)

‘Niemand vermist deze Duitse herder’

HAAKSBERGEN - De dierenasiels in Nederland hielden hun hart vast voor deze zomer. Ze vreesden dat veel jonge honden naar het asiel gebracht zouden worden door mensen, die in coronatijd een puppy hadden aangeschaft. Die vrees werd ook bewaarheid. Maar in Haaksbergen valt het enorm mee. “Bij ons zijn maar drie jonge honden gebracht”, zegt eigenares Erny Groot Obbink van dierenopvangcentrum Brammelo.

Bij Brammelo worden dieren opgevangen uit de gemeente Haaksbergen en Berkelland. Groot Obbink hoort om haar heen de verhalen van andere dierenasiels. “Daar wordt het steeds drukker. Maar wij merken er hier niet veel van. Ik denk dat dit probleem meer speelt in de grote steden”, zegt Groot Obbink. Niet alle honden kunnen thuisblijven als de baas weer naar zijn werk moet. Ze hebben in hun jonge leven altijd mensen om zich heen gehad en moeten dan opeens urenlang alleen blijven. Dat gaat soms niet. Ook hebben veel jonge honden geen puppycursus gehad. De te lichtzinnig aangeschafte viervoeters worden uiteindelijk naar een dierenopvangcentrum gebracht.

Maar dat valt in Haaksbergen en Berkelland dus erg mee. Kennelijk hebben veel mensen hier beter nagedacht bij de aanschaf van een puppy in de coronaperiode. De drie coronahonden bij Brammelo zijn ongeveer een jaar oud. “Ze zijn ergens anders als puppy gekocht. De baasjes konden echter niet goed omgaan met het gedrag. Na ongeveer een jaar zijn deze honden hier naar het asiel gebracht.” De hond was niet geschikt voor hen.

Het goede nieuws is dat de honden vaak niet lang hoeven te wachten op een nieuwe eigenaar. De interesse is onverminderd groot bij Brammelo. Er zijn momenteel weinig asielhonden. “Drie maar. En dat is heel weinig.” Door de grote belangstelling kunnen ze bij Brammelo heel selectief te werk gaan. Het dierenasiel wil dat er een goede match tussen de nieuwe baas en hond is. “Een jaar geleden was de belangstelling heel groot. We konden wel eens selecteren uit liefst zeven geïnteresseerden voor één hond.” De bij Brammelo uitgeplaatste honden zijn allemaal nog bij hun baasje. “Daarvan is geen één teruggekeerd. Die drie jonge bij ons gebrachte honden zijn allemaal ergens anders als puppy gekocht.” Het aantal honden in het asiel is dus laag. Dat geldt niet voor het aantal katten. “We hebben er nu 44. Maar dat is niet erg veel. Het is een normaal aantal aan het einde van de zomer.” Groot Obbink vreest echter nog de komst van talrijke kittens. “Ik denk dat het met de katten nog wel iets drukker gaat worden.”  Bij dierenasiel Brammelo verblijft momenteel ook een Duitse herder, die onlangs in Ruurlo is gevonden. “Het is een mooie, grote volwassen hond. De dierenarts schat hem vier jaar oud. De hond is sterk, maar het gedrag is goed. Niemand vermist deze Duitse herder. Dat is vreemd. Maar misschien is de hond achtergelaten door iemand, die hem niet meer wil hebben.”

Tekst: Stefan Wegdam

Meer berichten
 
Auto zoeker