<p>Wandelaars onderweg tijdens een zomeravondwandeling. Foto: Hennie Horst.</p>

Wandelaars onderweg tijdens een zomeravondwandeling. Foto: Hennie Horst.

Wandelaars kunnen weer op pad

HAAKSBERGEN - Haaksbergen is een wandeldorp. Er zijn niet alleen kilometerslange wandelpaden in het natuurrijke buitengebied, maar er is ook een actieve wandelvereniging. Die club heet Wandelkring DIO en stelt jaarlijks een omvangrijk wandelprogramma samen. Maar in het afgelopen anderhalf jaar kon bijna niets georganiseerd worden. Door bijna alle wandelevenementen ging een streep vanwege de coronapandemie. 

Behoudens de zomeravondwandelingen. Die konden wel doorgaan. Jaarlijks houdt Wandelkring DIO zes zomeravondwandelingen. Die zijn op woensdagen in juli en augustus. “Dat doen we al heel lang. Gelukkig kunnen ze dit jaar doorgaan. Maar we hebben wel een voorinschrijving verplicht gesteld”, zegt penningmeester Hennie Klootwijk van Wandelkring DIO. De wandelvereniging werd net zoals andere verenigingen getroffen door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat begon anderhalf jaar geleden. Er was voor dat jaar weer een uitgebreid wandelprogramma samengesteld. Maar bijna niets ging door. “Alleen de veen- en heidewandeling kon doorgaan. Die was nog voor corona. Daarna ging overal een streep door. We hadden geen avondwandelvierdaagse, geen stiepelwandelingen, geen doordeweekse wandelingen, geen sinterklaaswandeling en geen kerstwandeling”, zegt Klootwijk. De serie zomeravondwandelingen was de enige uitzondering. Die kon in een aangepaste vorm wel doorgaan. “Dat was in een periode waarin de coronamaatregelen iets waren versoepeld. Ook vorig jaar was voorinschrijving verplicht”, weet Klootwijk. 

Opvallend is dat het aantal wandelaars gelijk is gebleven. “Meestal zijn er per zomeravondwandeling ruim honderd deelnemers. Dat aantal hadden we ook voor corona. Doorgaans doen aan de zes zomeravondwandelingen zevenhonderd tot achthonderd mensen mee. Corona heeft dat niet veranderd.” Een voorinschrijving is belangrijk. Wandelkring DIO wil de mailadressen van de deelnemers in haar bezit hebben. “Dan kunnen we andere deelnemers informeren als achteraf bekend wordt dat iemand corona heeft.” Maar dat is niet het geval geweest. 

Wandelkring DIO wil langzaam maar zeker de draad oppakken. Over enkele weken beginnen de doordeweekse wandelingen weer. “Na een onderbreking van anderhalf jaar willen we daar weer mee beginnen. De eerste is in september. Daar deden altijd zo’n tachtig tot honderd wandelaars aan mee. Het gaat de deelnemers daarbij niet alleen om het wandelen, maar ook om de gezelligheid daarna. Na afloop drinken ze een kop koffie met elkaar.” Klootwijk hoopt dat ook de wandelevenementen in het najaar en de winter weer plaats kunnen vinden. De data van de sinterklaaswandeling, de midwinterhoornwandeling en kerstwandeling zijn al bekend.

Meer berichten
 
Auto zoeker