<p>De nieuwe textielcontainers nemen u mee in de wereld van de textielinzameling en -verwerking. (Foto: Eric Brinkhorst)</p>

De nieuwe textielcontainers nemen u mee in de wereld van de textielinzameling en -verwerking. (Foto: Eric Brinkhorst)

(Foto: ERIC@BRINKHORST.NL)

Nieuwe textielcontainers

HAAKSBERGEN - Er zijn zes nieuwe textielcontainers geplaatst in Haaksbergen. De nieuwe containers zijn niet alleen nuttig als plek om het oude textiel naartoe te brengen, maar ook nog eens leuk en leerzaam! Ze nemen de inwoner namelijk mee in het regionale proces van textielverwerking. De oude containers, die vaak op milieupleintjes bij bijvoorbeeld supermarkten staan, zullen worden verwijderd.

De container nodigt inwoners uit de circulaire route van textiel te lopen: het textiel wordt voortaan ingezameld door Twente Milieu en gesorteerd in Tubbergen bij het Regionaal Textielsorteercentrum Twente. Het wordt daar gesorteerd in herdraagbaar textiel (geschikt voor tweedehands verkoop), recyclebaar textiel (geschikt voor recycling) en afval (ongeschikt voor tweedehands verkoop en recycling). Dit gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarmee een bijdrage geleverd wordt aan de werkgelegenheid in Twente. Vervolgens wordt het verkocht in kringloopwinkels, mechanisch (bij Frankenhuis in Haaksbergen) of chemisch gerecycled en wordt er weer nieuw textiel van gemaakt. Over al deze stappen – die allen in de regio plaatsvinden – lezen inwoners meer op de container. Wie er daarna nog meer over wil weten kan de QR-code scannen om online naar de plekken met meer informatie te gaan.

Meer dan alleen kleding

Nog steeds komt er textiel terecht bij de stroom restafval. Een afvalstroom die alleen maar geld kost, terwijl textiel nog waarde heeft. Misschien uit gemakzucht, misschien ook uit onwetendheid. In de textielcontainer mag niet alleen kleding, maar ook ander textiel. Denk aan gordijnen, handdoeken, schoenen, ondergoed en beddengoed. Het maakt niet uit of het versleten is of nog door een ander gebruikt kan worden. Het wordt na inzameling gesorteerd in het Regionaal Textielsorteercentrum in Tubbergen. De enige voorwaarden zijn dat het schoon en droog moet zijn. 

Zes nieuwe locaties

De nieuwe textielcontainers zijn te vinden aan de Beckummerweg, parkeerplaats kerkzijde, aan de Evertsenstraat, in de buurt van Smallsteps kinderopvang, in de buurt van basisschool Bonifatius aan de Lijsterstraat, tegenover Gezondheidscentrum aan de Bouwmeester, aan de Marijkestraat in de buurt van basisschool Op den Akker en op de parkeerplaats bij sporthal De Trefhoek. 

www.twentemilieu.nl/textiel.

Meer berichten
 
Auto zoeker