Foto: Shutterstock

Vaak irritatie over loslopende honden

HAAKSBERGEN - De gemeente krijgt de afgelopen tijd helaas nog veelvuldig klachten over het gedrag van hondenbezitters. Lang niet iedereen houdt zich namelijk netjes aan de regels, wat weer ergernissen oplevert bij anderen.

De gemeente bracht de afgelopen jaren de regels al vaker onder de aandacht, maar een herhaling blijkt wenselijk. Met name loslopende honden zorgen nog wel eens voor ergernis. Niet iedereen is er namelijk van gediend; denk aan hardlopers en fietsers die ineens geconfronteerd worden met een enthousiaste hond. Maar ook agrariërs zijn geen fan van de loslopende, rondsnuffelende bezoekers op hun erf. Veel boeren zijn namelijk terecht bang dat vee ziek wordt door de ziekte Neospora. Dit kan gebeuren doordat een hond de nageboorte van een koe die een kalf heeft gekregen eet. De hond kan dan deze ziekte bij zich gaan dragen. Wanneer de hond vervolgens uitwerpselen achterlaat, kunnen koeien dit weer binnen krijgen via besmeurd gras of hooi. Hierdoor kan een drachtige koe een miskraam of een kalf dat besmet is krijgen.

Waar wel en niet?
Binnen de bebouwde komt moeten honden altijd aangelijnd zijn. In het buitengebied hoeft dit niet op de openbare weg, maar moeten baasjes ze wél onder controle houden. Kom niet op particulier terrein en laat de hond in de vrije natuur liever niet loslopen; ook wild zoals reeën en hazen hebben hier last van. Er zijn binnen Haaksbergen diverse losloopgebieden en speelveldjes aangewezen waar honden wel vrij rond mogen rennen.

Opruimplicht
Hondenpoep is ook een zeer grote ergernis van veel mensen. Binnen de bebouwde kom zijn hondenbezitters verplicht om de poep op te ruimen. U dient daarom ook een geschikt opruimmiddel bij u te hebben, zoals een schepje en plastic zakje. Deze kunt u vervolgens deponeren in één van de hondenpoepbakken. Wanneer deze er niet zijn, dient u het thuis weg te gooien. Gooi de zakjes absoluut niet op de hondenuitlaatplaatsen zelf. Verder zou het niet nodig moeten zijn om dit te vermelden maar: de hond mag ook niet uitgelaten worden in bijvoorbeeld een speeltuin.

Meer berichten
 
Auto zoeker