Haaksbergen trekt positieve financiële lijn door in 2021

HAAKSBERGEN - De gemeente trekt de positieve financiële lijn ook dit jaar door. Althans, dat is de positieve uitkomst van de eerste Bestuursrapportage van dit jaar. De eerste vier maanden hield Haaksbergen een klein zakje geld over van 88.000 euro.

Medio mei presenteerde Haaksbergen al een mooi resultaat op de jaarrekening van 2020. Dit is min of meer het achteraf bekijken van het eigen huishoudboekje: kregen we zoveel binnen als gehoopt en gaven we zoveel uit als gedacht? Er bleef toen onder aan de streep een positief saldo over van 325.000 euro. Uiteraard kan de gemeente zeker in deze uitdagende coronatijd iedere euro extra goed gebruiken.

Goed herstel
Haaksbergen kampte eerder met grote financiële uitdagingen doordat uitgaven en inkomsten erg uit balans waren. Hierdoor kwam de gemeente al eerder onder preventief toezicht te staan van de Provincie Overijssel, de ‘waakhond’ qua gemeentelijke begrotingen. Er werd een uitgebreid financieel herstelplan opgezet om de komende jaren weer toe te werken naar een goede balans. Uiteraard ook met de ambitie om reserves aan te vullen voor het opvangen van eventuele tegenvallers.

Mooi begonnen
De Bestuursrapportage is dus vooralsnog een voortzetting van deze positieve trend. Dit komt onder meer door een eenmalige bijdrage van de Rijksoverheid voor de jeugdzorg en doorzetting van het herstelplan. De gemeente verwacht dat het begrotingssaldo eind dit jaar uit zal komen op een positief bedrag van 107.000 euro. Een nette prestatie in deze uitdagende tijd.

Steun nodig
Uiteraard is de situatie op lange termijn wel eentje die aandacht vergt. Zo zullen kosten in het sociaal domein naar verwachting blijven stijgen. Hoewel Haaksbergen nu eenmalig 600.000 euro ontving voor jeugdzorg, is dit voor Haaksbergen verre van toereikend. Eigenlijk zou jaarlijks structureel 1,7 miljoen euro extra nodig zijn. Oftewel, de gemeente zal ook de komende jaren waarschijnlijk meer geld uit eigen kas bij moeten passen. Het sociaal domein is namelijk een taakveld waar besparen lastig is; inwoners moeten wel de zorg krijgen waar zij recht op hebben.

Meer berichten
 
Auto zoeker