Haaksbergenaren bieden netjes verpakkingsafval aan

HAAKSBERGEN - De inwoners van Haaksbergen bieden over het algemeen hun afval netjes gescheiden aan. Hoewel er bij sommige mensen nog zeker ruimte voor verbetering is.

Afvalinzameling is en blijft een uitdaging voor gemeenten en Haaksbergen is hierop geen uitzondering. De ambitie is om uiteindelijk geheel ‘van afval naar grondstof’ te gaan qua denken en handelen. Dit komt er op neer dat alles wat mensen weggooien goed gesorteerd is en weer verwerkt kan worden tot nieuwe items - of in ieder geval veilig verwerkt zal worden zoals bijvoorbeeld bij chemisch afval.

Controle
In april werd een grootschalige controleactie gehouden om te kijken hoe goed inwoners hun afval scheiden. Hierbij werd specifiek gekeken naar de verpakkingscontainer. Als het goed is hebt u dit ook gemerkt: containers die goed gesorteerd waren, werden voorzien van een groene hanger. Containers die vervuild waren met afval wat er niet in hoort kregen van Twente Milieu een rood label. Deze containers werden dan niet geleegd; de eigenaren van de containers moesten zelf de ‘stoorstoffen’ er uit halen.

Positieve trend
Uit deze controle bleek dat maar liefst 93 procent van de huishoudens de containers goed gesorteerd had. Dit wil uiteraard niet zeggen dat er helemáál geen vervuiling in zat, maar op het eerste gezicht was dit het percentage dat in orde was. Hiermee was ook een positieve trend zichtbaar: vorig jaar werd 9 procent van de aangeboden containers geweigerd vanwege vervuiling, dit jaar was dit dus 7 procent. Een speciaal complimentje gaat naar de afvalscheiders rondom Buurse: hier werd slechts 5 procent van de containers geweigerd, wat vorig jaar nog 11 procent was.

Kosten onder controle
Het goed sorteren van het afval heeft ook voor inwoners zelf voordelen. Zo kan een paar procent beter scheiden tientjes winst opleveren in de afvalstoffenheffing. Immers, afvalstromen die goed gesorteerd zijn leveren geld op, terwijl slecht gesorteerde afvalstromen geld kosten. Beter sorteren scheelt dus uiteindelijk in uw eigen portemonnee, zo is de boodschap.

Meer berichten
 
Auto zoeker