Foto: Shutterstock

Hoe overwin ik vliegangst?

Exacte cijfers zijn niet te geven, maar volgens schattingen heeft ongeveer tien procent van mensen in meer of mindere mate angst om in het vliegtuig te stappen. Mensen zijn vaak bang dat het vliegtuig gaat neerstorten en alleen bij het idee van turbulentie krijgen ze vaak al de kriebels.

Vliegen is statistisch de veiligste manier om te reizen; de kans op een auto-ongeluk is ruim 1.800 keer groter dan op een vliegtuigongeluk. Dankzij de vele controles, eisen aan luchtwaardigheid, goede radarsystemen en professionele luchtverkeersleiding is de kans op een ongeluk vrijwel nul. Vliegen brengt ons naar de mooiste bestemmingen die anders onbereikbaar zouden zijn. Maar als je vliegangst hebt, is je wereld een stuk kleiner...

Pak je koffer op tijd in
Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je naar het vliegveld gaat. Pak je koffer sowieso een dag van te voren is. Een goede planning is belangrijk, geeft rust en dus een relaxte vlucht. Neem in je handbagage genoeg boeken en tijdschriften mee als afleiding.

Aan boord
Als je last hebt van hoogtevrees en vliegangst, doe dan het gordijn naar beneden als je bij een raam zit. Ook kun je beter geen alcohol en cafeïne nuttigen, dit kan angst verergeren. Ook het gebruik van kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen is niet aan te bevelen; deze kunnen op hoogte een andere uitwerking hebben dan op de grond. Verder zijn er cursussen die je over je vliegangst heen kunnen helpen. Ook zelfhulpcursussen vol met tips kunnen je vast een heel stuk op weg helpen!

Korte vluchten
Wil je wel een keer op vliegvakantie, maar blijf je angstig bij het idee van vliegen? Kies dan voor een kortere vlucht. Dan kun je vast wennen aan het idee van vliegen en durf je wellicht de volgende keer wat verder te vliegen! Moet je wel meteen op een lange vlucht? Boek dan een rechtstreekse vlucht. Zo hoef je je niet twee keer over je angst heen te zetten.

Meer berichten
 
Auto zoeker