Foto: Shutterstock

Wijs op reis: laat u vaccineren!

De afgelopen maanden was er uiteraard veel te doen over ‘de’ vaccinatie: iedereen wil graag zo snel mogelijk optimale bescherming tegen het coronavirus. Maar voor de gelukkigen onder ons die dit jaar wel gelegenheid hebben voor een verre vakantie, is het ook belangrijk om de ándere vaccinaties goed op peil te houden.

Vakanties naar verre zonbestemmingen zijn leuk, maar niet iedere bestemming is helaas even veilig voor ons. Zo zijn er zelfs binnen Europa vakantiebestemmingen waar aanvullende vaccinaties geadviseerd worden. Gaat u bijvoorbeeld naar Polen? Dan zijn vaccinaties tegen Hepatitis B en rabiës aanbevolen, met tekenencefalitis als optie. In Oekraïne is deze lijst al weer groter, met onder meer risico’s op tuberculose en mazelen. In andere delen van de wereld komen difterie, tetanus en polio nog voor.

Laat u vaccineren
In onze regio werkt de GGD Twente samen met de Travel Health Clinic om reizigersvaccinaties aan te bieden. Hierbij is persoonlijk advies heel belangrijk; immers, lang niet iedereen heeft alle basisvaccinaties gehad en sommige daarvan zijn belangrijk om ook af en toe te herhalen. Veel mensen onderschatten de risico’s die zij lopen, met onderbouwingen als: “het is maar een korte vakantie” of “ik kom toch niet van het resort af”. Helaas is een ziekte snel opgelopen en kan deze een behoorlijke domper vormen op de gehele vakantie. Bovendien loopt u het risico op een kostbaar en onaangenaam verblijf in een ziekenhuis ver van Nederland.

Het kostenplaatje
Hoewel er uiteraard kosten verbonden zijn aan de reizigersvaccinatie, weten mensen lang niet altijd dat deze ook geheel of gedeeltelijk vergoed worden door ze ziektekostenverzekeraar. Zo vergoedt CZ met de aanvullende Plus-verzekering al 50 procent van de vaccinatiekosten, oplopend tot een volledige vergoeding in de aanvullende Jongeren- en Gezinnen-pakketten. Bij andere verzekeraars lopen vergoedingen weer anders, zo vergoedt Menzis bij het ExtraVerzorgd 1 & 2-pakket tot 100 euro per kalenderjaar bij gecontracteerde zorgaanbieders, oplopend tot 150 euro per kalenderjaar in het ExtraVerzorgd 3 pakket. Het loont dan ook om te kijken naar de polis van uw zorgverzekering.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over aanbevolen vaccinaties op https://www.ggdtwente.nl/publiek/reizen of www.thci.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker