Foto: Shutterstock

Wat zijn je rechten bij annuleren vakantie?

De versoepelingen van de coronamaatregelen maken een zomervakantie in het buitenland langzaam beter haalbaar. Maar zowel de pandemie als de staat van de reisbranche als geheel zijn wel een punt van zorg. Wat als mijn reisorganisatie onverhoopt failliet gaat? En wat kan ik doen wanneer een vakantiebestemming onverhoopt op slot gaat?

Het recente faillissement van D-Reizen maakt veel reizigers nerveus. Immers, de situatie in de gehele branche is zorgwekkend. Ook diverse kleinere reisorganisaties zijn inmiddels gestopt en ook de grote spelers zien hun reserves dalen. Bedrijven hebben nu hard de inkomsten nodig om hun kosten te betalen, waarmee de typering ‘technisch failliet’ geen overtrokken conclusie is.

Gedekte vakantie
Gelukkig zijn voor u als klant de risico’s relatief beperkt. Afgelopen jaar ontvingen veel mensen vouchers van hun reisorganisatie wegens een geannuleerde reis. Ook in zo’n geval kunt u geld terugvragen. Wanneer u een reisvoucher hebt die tussen 16 maart 2020 en 31 maart 2021 afgegeven is kunt u uiterlijk 12 maanden na uitgiftedatum de reissom terug laten betalen. U kunt uiterlijk vier maanden na het verlopen een claim indienen bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden; www.sgr.nl/claimjevoucher Deze verzoekt dan de reisorganisatie om alsnog terug te betalen. Wanneer deze geen geld heeft en hierdoor failliet gaat, zal het SGR u zelf terugbetalen. SGR benadrukte de afgelopen tijd dat reizigers hoe dan ook hun geld terugkrijgen als zij dit willen. Wel nemen de procedures lang in beslag, wat erg frustrerend is voor veel mensen die nu met een voucher én onzekerheid zitten.

Reis annuleren
Hoewel reizen bij een faillissement dus goed gedekt zijn, is de onzekere toekomst wel een factor waardoor mensen minder snel boeken. Wat zijn hier je rechten? Wanneer de reisaanbieder uw reis annuleert - bijvoorbeeld omdat uw vakantieland inmiddels op code rood staat - hebt u recht op geld terug. U hoeft dan geen annuleringskosten te betalen. U kunt een reis ook zelf annuleren, maar in zo’n geval betaalt u wél de annuleringskosten. Wanneer u kunt aantonen dat de situatie op uw reisbestemming dusdanig is dat het te onveilig is of alles gesloten is, kunt u vanwege ‘onvermijdbare en buitengewone omstandigheden’ alsnog kosteloos annuleren. De bewijslast ligt dan echter bij u - een onveilig gevoel op zich is niet voldoende om kosteloos te kunnen annuleren. Een uitgangspunt in zo’n situatie is het geldende reisadvies; een code rood land zou aanleiding kunnen zijn tot kosteloos annuleren: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Controleer uw verzekering
Een goede reis- en annuleringsverzekering is zeker geen overbodige luxe. Let wel goed op de voorwaarden voor het annuleren in relatie tot de geldende reisadviezen en bijbehorende voorwaarden. Zo keert bijvoorbeeld de ANWB reis- en annuleringsverzekering alléén uit wanneer u de aanvullende dekking ‘terrorisme en natuurrampen’ al voor 30 januari 2020 afgesloten hebt. Lees dus aandachtig de polisvoorwaarden.

Meer berichten
 
Auto zoeker