Foto: Andrew Balcombe / Shutterstock.com

Oud én jong massaal aan de camper dit jaar: corona stuwt verkopen verder op

Kamperen is naast het voetbal zo’n beetje onze ándere volkssport. Veel mensen genieten volop van het klooien met zo’n bungalowtent, het luchtmatras die altijd leeg loopt en het sociale contact wanneer je met de toiletrol onder je arm naar een smerig toiletgebouw moet sjokken. Anderen... gaan liever voor een wat comfortabeler verblijf.

Naast de inmiddels ingeburgerde term ‘glamping’ - luxe kamperen met bijvoorbeeld écht meubilair en eigen sanitair - won ook de camper sterk aan populariteit. Afgelopen jaar was niet verrassend een topjaar voor camper-verkopers. Als gevolg van strikte coronamaatregelen konden campings aanvankelijk alleen kampeerders met eigen sanitair toestaan, dus de beter geoutilleerde camper en caravan. Afgelopen jaar steeg het aantal nieuw geregistreerde campers dan ook met bijna 17 procent ten opzichte van 2019. Hoewel corona het absoluut aanjoeg, was de trend al langer zichtbaar. Er zijn nu zo’n 140.000 campers in ons land. De groeiende populariteit was ook zichtbaar bij de Nederlandse Kampeerauto Club; deze groeide van 20.000 leden in 2010 naar nu zo’n 58.000.

Veel comfort
De belangrijkste verkoopargumenten van een camper laten zich raden: je hebt veel vrijheid en veel comfort. Zo zijn moderne campers voorzien van de meeste gemakken die je thuis hebt: een fatsoenlijk bed, een nette natte cel, elektrische kookplaat, magnetron, en zelfs de mini-vaatwasser is een heerlijk decadente optie.

Grote aantrekkingskracht
Hoewel het beeld van de gemiddelde camper-bezitter neigt naar de oudere gepensioneerde met veel vrije tijd en dito bestedingsruimte, wint de camper ook bij een jongere doelgroep aan populariteit. Zo blijkt uit cijfers van de BOVAG over afgelopen jaar dat er de groep camperbezitters tot en met 35 jaar steeg met ruim 17,2 ten opzichte van 2019. Uiteraard zal de jongere groep camperbezitters vaak eerder kiezen voor een wat ouder of compacter model kampeerbus wat aantrekkelijker geprijsd is. Denk bijvoorbeeld aan campers op basis van Volkswagen T4/T5, die veelal ergens tussen 10.000 en 20.000 euro zitten qua prijzen. Weliswaar minder luxe en ruimte dan een grote camper, maar daarentegen ook makkelijker te verplaatsen en te stallen.

Waar gaan we heen?
De afgelopen jaren zijn er door de groeiende populariteit van de camper ook steeds meer specifieke camperplaatsen bijgekomen, ook in de regio Twente. Deze bieden vaak specifieke voorzieningen gericht op de camper, tegen tarieven die gunstiger kunnen zijn dan een camping. Een goed overzicht van bijna 750 camperplaatsen in Nederland én ruim 35.000 in het buitenland is te vinden op: www.campercontact.com

Meer berichten
 
Auto zoeker