Veilig en toch een beetje samen herdenken

HAAKSBERGEN - Deze week was er een van herdenken; stil staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten, maar ook dankbaar zijn voor de vrijheid die wij allemaal mogen ervaren. Helaas was de strijd tegen onze nieuwe vijand corona wederom de grote spelbreker bij veel georganiseerde activiteiten in het land. Toch kon men dit jaar op aangepaste wijze wat stil staan bij dit bijzondere moment.

Het organiserend comité dat jaarlijks de herdenking van 4 mei opzet was de afgelopen maanden druk bezig om te kijken naar alternatieven. De insteek: zo veilig mogelijk herdenken - op afstand - waarbij we toch het gevoel van samen stil staan ervaren.

Samen herdenken
In Haaksbergen is juist het samen herdenken in de brede zin een belangrijk thema, zo benadrukt Linda Kloppenburg van het organiserend comité. ”Het is heel bijzonder dat we onze partnergemeente Ahaus betrekken bij de herdenking. Dat is lang niet overal in ons land gebruikelijk. We herdenken al jaren samen met de leerlingen van de Anne Frank Schule en met de bestuurders van partnergemeente Ahaus. Leerlingen van Het Assink bezochten samen met hun Duitse jaargenoten van de Anne Frank Schule het onderduikmuseum in Winterswijk. Ook daar keek men op van dit initiatief.” De afgelopen jaren werden ook andere mooie symbolische acties gehouden, zoals het aanplanten van een Anne Frank boom in Haaksbergen én Ahaus.

Alternatieve invulling
Deze week moest helaas de grotere, gezamenlijke herdenking weer geschrapt worden. Als alternatief werd in samenwerking met RTV Sternet wel een mooie thema-uitzending gemaakt op dinsdagavond. Met vooraf opgenomen items zoals het leggen van bloemen, de traditionele plaatsing van lichtjes op de oorlogsgraven en uiteraard de toesprak van burgemeester Rob Welten, waarin hij het belang van deze dagen nogmaals benadrukte. Een en ander werd afgesloten met een muzikale herdenking door Rutger de Vries en Mathanja Kornelissen, in samenwerking met Sternet en de MBS. Een mooi staaltje gemeenschapszin om dit zo uit te voeren in deze bijzondere week.

Meer berichten
 
Auto zoeker