Gemeente steeds meer een mooie bloemenzee

HAAKSBERGEN - Onze mooie gemeente begint steeds kleurrijker te worden. De afgelopen jaren is veel aandacht geschonken aan het openbaar groen, wat Haaksbergen een mooie, kleurrijke aanblik geeft. Maar: we zijn nog lang niet waar we uiteindelijk willen zijn qua de biodiversiteit.

De gemeente vroeg onlangs inwoners om wat mooie foto’s in te sturen van het kleurrijke openbaar groen. Dit hebben ze geweten - er kwamen een groot aantal inzendingen binnen. Een teken dat de grote moeite die de gemeente en ondernemers doen om dit te onderhouden ook echt waardering oogst bij de Haaksbergenaren. Op www.haaksbergen.nl plaatste de gemeente de drie mooiste foto’s. Han Hilderink fotografeerde de violen voor het glazen bos, Felix Reijken legde de vrolijke bloeiers op de ovonde van de Noordsingel vast en Barbara van Oost kiekte haar hond Lodewijckje tussen de krokussen.

Meer nodig
Het inzaaien van de openbare ruimte is al een mooie manier om de gemeente wat kleurrijker te maken. Maar verreweg de meeste ruimte in ons land is nog altijd particulier bezit. Als we graag echt grotere stappen willen zetten om de biodiversiteit te versterken, is het ook vooral nodig om bijvoorbeeld tuinen onder handen te nemen. De gemeente zet al een tijdje in op het vergroenen van tuinen in algemene zin. Door onder meer tuintegels in te ruilen voor gras in combinatie met een kleurrijk bloemenmengsel, dragen we bij aan het verbeteren van de leefomgeving voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Bijen dragen namelijk voor een belangrijk deel aan het bestuiven van landbouwgewassen, waardoor zij ook helpen om eten op tafel te brengen. Ook voorkomt het vergroenen van de tuin hittestress; tegels houden immers veel hitte vast waardoor het warmer is in het stedelijk gebied. Andere voordelen zijn dat een groene tuin water beter in de bodem laat lopen en hierdoor niet zorgt voor wateroverlast.

Meer berichten
 
Auto zoeker