Nog steeds diepe sporen van oorlogsgeweld

Nog steeds diepe sporen van oorlogsgeweld

HAAKSBERGEN - De eerste dagen van april staan al weer op de kalender. Een tijd van het jaar waar bij de oudste generatie inwoners altijd weer herinneringen naar boven komen aan de Tweede Wereldoorlog. Op 1 april 1945 werd Haaksbergen bevrijd; nu precies 76 jaar geleden. Helaas is er dit jaar weinig gelegenheid om uitbundig te vieren rondom het thema vrijheid. Maar er is wél gelegenheid om ingetogen te herdenken...

Afgelopen week, woensdag 24 maart, werd stil gestaan bij een tragisch moment uit de Haaksbergse geschiedenis. Op 24 maart 1945 werd Haaksbergen om 09.23 uur gebombardeerd. Ruim 300 geallieerde bommen vielen op de kern; ruwweg in het gebied Klaashuisstraat, Brink, Buurserstraat, Enschedesestraat, Bevertstraat en Veldkampstraat. Het liet diepe sporen na in de Haaksbergse gemeenschap. Ruim 57 mensen kwamen om het leven en 200 mensen raakten gewond. Bij de gedenkplek op de hoek van de Buurserstraat en de Brink werden afgelopen week bloemen gelegd.

Bredere geschiedenis
Het bombardement was verreweg het bloedigste incident rond de Tweede Wereldoorlog voor Haaksbergen. In totaal kwamen er 115 mensen om het leven door de oorlogshandelingen. Zo sneuvelden zeven Haaksbergenaren als militair tijdens de Duitse inval. In de Duitse concentratiekampen kwamen nog eens 23 plaatsgenoten om het leven. Acht personen werden doodgeschoten als vergelding voor een werkstaking. Vijf overleefden de Duitse werkkampen niet en nog eens zeven Haaksbergenaren kwamen om bij een ander bombardement op 31 maart 1945. De resterende mensen overleden door overige incidenten.

In ere houden
Het jaarlijks herdenken van dit soort momenten is belangrijk; het is niet alleen een eerbetoon aan de slachtoffers van deze oorlogshandelingen, maar het maakt ook duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en soms gepaard gaat met grote, persoonlijke offers. Zo eren we jaarlijks ook de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Twente stierven bij het vechten voor onze vrijheid.

Meer berichten
 
Auto zoeker