Column: Kornhorn

Column: Kornhorn

Zaterdagmiddag 13 februari jl. stortte een vliegtuigje neer tussen Kornhorn en Noordwijk, twee Groningse dorpjes tegen de Friese grens aan. De 75-jarige piloot, die bij het ongeluk om het leven kwam, woonde in Kornhorn. Het vliegtuigje crashte in een weiland naast de woning van een familielid van de piloot.

Kornhorn heeft iets met de vliegerij. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg de Nationale Luchtmacht nieuwe straaljagers; de Starfighter. De naam heb ik nooit begrepen. Hadden we toen oorlog met de sterren? Het was een mooi toestel, maar het produceerde een klereherrie. Ze hadden nabranders; een soort tweede versnelling. Ze stonden onder meer op Leeuwarden en moesten ons landje verdedigen tegen de Russen op de Noordflank. Zelfs nu schijnen er nog Russische vliegtuigen ons luchtruim binnen te dringen om onze waakzaamheid te testen.

Eén van de nieuwe toestellen was bestemd voor een piloot in opleiding uit Kornhorn. Toen hij klaar was teisterde hij het Westerkwartier door laag over zijn ouderlijk huis in zijn geboortedorp te vliegen. Soms doorbrak hij de geluidsbarrière boven het dorp. Ook heel gezellig.

Mijn moeder kwam oorspronkelijk uit Kornhorn. Ze had er nog familie wonen, waar we zo nu en dan contact mee hadden. Een heel enkele keer ging ik met mijn moeder mee op familiebezoek. Ik vond het nooit echt gezellig en op een goed moment denk je: ”Hier ga ik niet meer heen.” Het kan ook zijn dat ze boos op mij waren, omdat ze een kastje hadden gekocht tegen aardstralen. De familie geloofde dat het kleine kistje goed was voor het absorberen van aardstralen. Van aardstralen kon je ziek worden zeiden ze. Ik geloofde er geen bal van en opende het houten gevalletje. Brak het open om eerlijk te zijn. In het kistje zat een koperen spoel en een losse stuiver. Ik zei, dat ze voor 50 gulden genept waren. Zij geloofden er nog heilig in. Ik denk dat ik vanaf toen niet meer op visite ben geweest. Waar ik overigens niet treurig om was. En dan nu een 75-jarige piloot die op een haar na zijn woondorp en/of het huis van een familielid mist en verongelukt. Oorzaak nog onbekend.

Jan Visser

Meer berichten
 
Auto zoeker