Pas op voor insluiping (en andere inbraakrisico’s)

HAAKSBERGEN - Onze mooie gemeente Haaksbergen is één van de meest veilige plekken van het land. Statistisch lopen we weinig risico's op echt ernstige misdaad. Toch is het een illusie om te denken dat we helemaal veilig zijn. Juist ons gevoel van veiligheid maakt ons kwetsbaar, zo is de boodschap die ook de politie duidelijk wil maken.

De politie en gemeente Haaksbergen vragen momenteel speciale aandacht voor het risico van insluiping. Deze vorm van misdaad komt de afgelopen tijd namelijk opvallend vaker voor. Het advies van de politie is om altijd goed de ramen en deuren af te sluiten. Ook wanneer u even boven bent, de hond aan het uitlaten bent of een boodschap moet doen is het belangrijk om altijd de achterdeur op slot te doen.

Risico onderschat
Veel mensen denken nog vaak dat het risico op een insluiping wel mee zal vallen, juist omdat zij in een veilige gemeente wonen. Een inbreker heeft echter aan een paar minuten voldoende. Ze komen gemakkelijk binnen via een openstaand raam of deur die niet afgesloten is. Het vervelende is dat er vaak geen sporen zijn van inbraak: geen ingeslagen raam, geen opengebroken slot. Het enige bewijs is vaak dat spullen weg zijn en dat de inbreker de hele kamer doorzocht heeft.

Buit uit het zicht
Naast het goed afsluiten en beveiligen van de woning is het ook belangrijk om geen aantrekkelijke buit zichtbaar in de buurt van ramen te leggen. Immers, wanneer een dief wéét dat de buit aantrekkelijk is - zoals een dure telefoon, tablet, sieraden etc. - is de kans groter dat deze het risico neemt om in te breken of in te sluipen. Sommige buit ligt misschien minder voor de hand. Zo zijn er ook verhalen van dieven die zelfs keukenapparatuur zoals een mooie standmixer meenemen door een open keukenraam.

Bel 112
Signaleert u een verdachte situatie in uw buurt? Bijvoorbeeld iemand die rondhangt bij een woning zonder duidelijk doel? Neem dan contact op met de politie. U mag voor verdachte situaties 112 bellen. Zo is de pakkans groter doordat politie sneller ter plaatse is.

Meer berichten
 
Auto zoeker