Oproep: Leef de regels na bij een uitvaart

Oproep: Leef de regels na bij een uitvaart

HAAKSBERGEN - Een wat opmerkelijke oproep van zowel de gemeente als de lokale uitvaartondernemers: blijf u goed houden aan de geldende regels. Juist tijdens uitvaarten is het belangrijk om ons goed hieraan te houden, zo is de gezamenlijke boodschap.

Een verlies is een vervelend iets; zeker in deze al bijzonder uitdagende tijd. “De Haaksbergse uitvaartondernemers werken uiterst professioneel en leven de coronamaatregelen zorgvuldig na. Rondom uitvaarten is dat ook letterlijk van levensbelang”, zo benadrukt burgemeester Rob Welten. “Het is al ongelooflijk triest dat er, als gevolg van corona, zoveel meer mensen overlijden dan normaal het geval is. Maar wat je dan in elk geval niét wilt, dat is dat een uitvaart of een herdenkingsplechtigheid óók nog eens leidt tot nieuwe besmettingen. Tijdens verdrietige omstandigheden is het heel begrijpelijk dat mensen de maatregelen niet helemaal scherp hebben. Daarom roepen we samen inwoners op ook tijdens uitvaarten en herdenkingsplechtigheden aandacht te hebben voor het naleven van de coronaregels.”

Veel beperkingen
De huidige regels zijn strikt; er mogen maximaal vijftig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Wanneer de condoleance is op een andere plek dan de uitvaartplechtigheid, dan is dit maximaal 30 personen. Bovendien moet de cake en koffie achterwege blijven. De Haaksbergse uitvaartondernemers proberen zoveel mogelijk met tijdsblokken de drukte te spreiden en de anderhalve meter afstand te bewaren.

Wees niet creatief
Een andere belangrijke oproep: wees niet zelf creatief om deze regels te omzeilen. Zo is het absoluut niet wenselijk om thuis condoleances te organiseren. Wanneer u iets wil doen, kies dan voor een digitale invulling. Bijvoorbeeld met een online bijeenkomst. Steun betuigen aan de familie kan namelijk ook heel goed schriftelijk of digitaal. Corona onder controle krijgen is een collectieve verantwoordelijkheid.

Meer berichten
 
Auto zoeker