Hoe lang brengen we door achter het scherm?

Hoe lang brengen we door achter het scherm?

HAAKSBERGEN - Oudere lezers kunnen het zich wellicht nog herinneren: de tijd vóór internet en de mobiele telefoon. Digitalisering heeft ons als land en gemeenschap veel moois gebracht. Een breder contact met de buitenwereld, nieuwe mogelijkheden om te communiceren, winkelen en werken... maar ook zijn er nieuwe problemen ontstaan. Zo is de digitale wereld ook bijzonder verslavend en het kan een invloed hebben op je slaap, gemoedsrust en andere factoren.

Nederlanders brachten de afgelopen jaren steeds meer tijd door achter een scherm. En er kwamen ook steeds meer schermen bij. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak nam de hoeveelheid schermtijd fiks toe. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt namelijk dat werknemers gemiddeld vier uur per dag werken met een scherm; in 2005 was dit nog een half uur korter. Bovendien werken bijna 4 op de 10 werknemers ten minste 6 uur per dag op een beeldscherm. Hoger opgeleiden en mensen in administratieve beroepen brengen niet verrassend de meeste tijd door achter een scherm. Het kan dan ook verstandig zijn om eens na te denken over uw eigen schermtijd: beweeg eens wat meer in uw thuiswerkdag en kruip ook na het werk niet automatisch achter een scherm.

Verslavende wereld
Voor veel lezers zal het ook een bekend gegeven zijn dat schermen verslavend kunnen zijn. Jong én oud brengt veel door op social media, leest online het nieuws en achtergronden of kijkt TV op een tablet. Met name social media hebben een zekere aantrekkingskracht en dan ook vooral op een jongere doelgroep. Instagram, Snapchat en andere social media nemen al snel de overhand in het dagelijks leven. Zeker nu we fysiek minder vaak bij elkaar kunnen zijn en de digitale wereld zo'n beetje de enige plek is waar we elkaar veilig kunnen ontmoeten.

Webinar
Komende woensdag, 27 januari, organiseert Loes een webinar over de digitale verslaving. De opvoedingsondersteuners willen ouders goed advies geven om hiermee om te gaan en digitaal gedrag van kinderen bespreekbaar te maken. De webinar begint om 19.45 uur en is live te volgen via www.digitalawareness.nl/loes

Meer berichten
 
Auto zoeker