Haaksbergen wil sleutelen aan de verkeerssnelheid

HAAKSBERGEN - De gemeente gaat de komgrenzen aanpassen. Deze wat technische ingreep heeft ook als gevolg dat er gesleuteld zal worden aan de verkeerssnelheid op diverse wegen. Om een en ander goed doordacht te laten verlopen nodigt de gemeente inwoners uit om hun mening te geven over deze plannen.

De komgrenzen worden zoals u ongetwijfeld weet aangegeven met de bekende blauwe borden met witte plaatsnaam. Wanneer automobilisten deze passeren, moeten zij hun snelheid matigen. De gemeente wil nu een deel van de borden verplaatsen. In sommige gevallen slechts een paar meter, maar ook soms een heel eind verderop.

Achtergrond
Het aanpassen en verschuiven van de komgrenzen is niet een creatieve vorm van gemeentelijke bezigheidstherapie; het is ook echt een wettelijke noodzaak. De gemeente moet namelijk een actuele en digitale wegenlegger hebben. Hierin staan alle openbare wegen in het Haaksbergse buitengebied, maar ook wie de eigenaar is en verantwoordelijk voor het onderhoud. In de praktijk kloppen de situaties op papier niet altijd met de werkelijkheid. Bovendien voldoen niet alle komgrenzen aan de huidige wettelijke richtlijnen én ze zijn niet altijd meer logisch. Zo staan ze niet op plekken waar een verkeersgebruiker ze logisch zou verwachten.

Actualiseren
Het actualiseren van de komgrenzen zorgt ervoor dat een en ander weer logisch rechtgetrokken zal worden. Maar hiervoor moeten dan dus wel borden en snelheden aangepast worden. Het aanpassen van de komgrens heeft alléén gevolgen voor de maximumsnelheid; het heeft verder geen gevolgen voor zaken zoals bouwvergunningen, bestemmingsplannen of het aanlijnen van honden.

Waar van toepassingen
De wijzigingen zijn met name van toepassing op de Goorsestraat, Hengelosestraat, Westsingel, Noordsingel, Eibergsestraat, Kolenbranderweg, kruising Haaksbergerweg/Broekheurneweg, de Binnenveldweg en Leemdijk. Het ontwerpbesluit ligt momenteel ter inzage. Inwoners kunnen deze de komende vier weken nog bekijken via www.haaksbergen.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker