Column RP Advocatuur: WA-Direct

Verzekeraars krijgen steeds meer macht in de samenleving. Kijk naar de ontwikkelingen in de zorg, op het gebied van rechtsbedeling en de rol van verzekeraars bij het verkrijgen van schadevergoeding. In mijn praktijk gaat het daarbij vooral om dat laatste.

Discussies met verzekeraars over schadevergoeding zijn talrijk, soms lastig en vaak langdurig. Nu hebben verzekeraars weer iets nieuws bedacht: WA-Direct. Niet de wederpartij maar uw eigen verzekeraar gaat dan uw schade – bijvoorbeeld bij een auto-ongeval waarbij een andere partij aansprakelijk is – vergoeden. U bent niet afhankelijk van een verzekeraar van een tegenpartij. Uw eigen verzekeraar, die u kent (hoe goed kent u uw verzekeraar?) en die u snel en gemakkelijk kunt bereiken, betaalt de schade, is het verhaal. Hoe klantvriendelijk! Om te voorspellen hoe dit in de praktijk zal gaan, stel ik u de vraag of u wel eens een beroep heeft gedaan op - bijvoorbeeld - uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Grote kans dat u in een enorme discussie verzeild bent geraakt over de hoogte van de schade. Bij die nieuwe verzekering, voert u dezelfde discussie. De bedoeling – al zal men dat niet eerlijk toegeven – is natuurlijk om de kosten naar beneden te brengen. Ook de kosten voor rechtsbijstand (wat ook schade is die de verzekeraar moet vergoeden). Verzekeraars beloven plechtig dat u netjes al uw schade vergoed krijgt. Ik kan u vertellen dat er nu al in de meeste gevallen gediscussieerd wordt over de hoogte van schade. Dat wordt echt niet anders. En… weet u waar u recht op heeft en hoe (letsel)schade bepaald wordt? Waarschijnlijk niet (ook niet met behulp van Google), dus rechtsbijstand heeft u ook dan waarschijnlijk gewoon nodig. Dat verzekeraars voorstander zijn van deze nieuwe verzekeringsvorm, geloof ik graag. Of u er als klant beter van wordt laat zich raden.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede en schrijft voor de Hart-krant een maandelijkse column. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk ook op de website:
www.rpadvocatuur.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker