Column: Henk

Ik had een nieuwe baan en mocht mezelf redacteur noemen van een blad in Noord-Groningen. Mijn ideeën over de inhoud van de krant werden welwillend aangehoord en vervolgens mocht ik het werk dat ik genereerde zelf uitvoeren. 

Les 1 van het boek “De slimme manager”: Komt een ambitieuze medewerker uw team versterken, laat hem de problemen die hij oproept zelf oplossen. Hij is immers de expert. Les 2: Hou hem in de gaten. Hij heeft ambities. 

Mijn eerste voorstel was elke donderdag een interview met een bekende Noord-Groninger uit de regio of die op een andere manier bij het gebied betrokken was. In wezen kreeg je alle vrijheid en zolang er geen klachten kwamen, was er niets aan de hand. Kandidaat-geïnterviewden zat; het gebied telde begin jaren zeventig 18 zelfstandige gemeenten met 18 burgemeesters, 18 gemeentesecretarissen, ontelbaar veel fractievoorzitters, wethouders, etc., etc. en om de vier jaar tientallen lijsttrekkers en kandidaat-raadsleden. Nieuws zat. De jaarlijkse toneelavond krijgt een recensie. (”Jaarlijkse uitvoering groot succes”), de uitslagen van de paarden-, koeien- en vogeltjeskeuringen (met foto, want zonder foto valt het niet op), de gouden en diamanten huwelijken (ook met foto) en als klap op de vuurpijl de predikbeurten en het amateurvoetbal (uitslagen deze week en programma volgende week). Hebt u weleens 2 keer 3 kwartier, in de regen bij een thuiswedstrijd van Viboa 7 in Winsum gestaan voor twee foto’s en een verslag van een halve pagina in de maandagkrant. Uitslag nul - nul. Ik ruilde met de specialist amateurvoetbal en ging de eindredactie zondags doen. Ik bedoel dit niet denigrerend; geen krant wordt zo goed gelezen als de lokale krant en geen krant is als communicatiemiddel zo effectief. 

Waarom vertel ik dit? Ik kreeg een paar weken geleden een uitnodiging voor een tentoonstelling in het Drents museum in Assen met werken van Henk Helmantel. Henk maakt grote schilderijen met stillevens van antieke voorwerpen. Realisme, in de meest grootse vorm die er is. Henk is één van de grootste fijnschilders van Nederland, bekend tot in Amerika. Verkoopt daar ook. Het interview was in zijn atelier en ik vond meteen zijn werk prachtig. Hij woont in het centrum van het dorp Westeremden, midden in het Groninger kleigebied, naast de hervormde kerk, in de volledig gerestaureerde pastorie. Vroeger had hij zomertentoonstellingen aan huis, maar ik weet niet of hij dat nog doet. Ook hij merkt de gevolgen van het virus. het Drents museum is in elk geval gesloten. Wanneer het weer opengaat is nog niet bekend. Corona gaat zelfs aan Westeremden niet voorbij.

Jan Visser

Meer berichten
 
Auto zoeker