Column: PR

“Een goed imago komt te voet en vertrekt per vliegtuig.” Een oude pr-wijsheid nieuw leven ingeblazen. Wie had dat verwacht; de onbetwiste pr-koningin van Nederland met de staart tussen de benen terug naar Nederland. Een blunder? Ja maar van wie? Staatsrechtelijk gezien van premier Mark Rutte. Die is en blijft verantwoordelijk politiek gezien en hij zal erop worden afgerekend, reken maar van yes. Zo hoort het ook, want als er geen verantwoording kan worden afgelegd, functioneert het systeem niet.

Dat geldt trouwens ook voor andere besturen en overheden. Het valt op dat sommige bestuurders geen verantwoording kunnen/willen afleggen. Daardoor vervagen de grenzen van de politieke verantwoordelijkheid. Laf noem ik het. Mark Rutte nam in elk geval de verantwoordelijkheid op zich, zoals het hoort. Daar hoort een sterk karakter bij en zo langzamerhand steekt onze premier met kop en schouders wat dat betreft boven een ieder uit. Het opvallende aan de affaire is dan ook niet zijn gedrag, maar het gedrag van koning en koningin, in combinatie met dat van de premier. Niemand van betrokkenen heeft de valkuil gezien, die elke goede pr- of communicatiemedewerker had moeten zien: de vakantievlucht zou als een echte vlucht worden gezien. Wilhelmina die naar Engeland vluchtte, het volk in de steek latend. Ik denk dat dat in 1940 niet anders kon; je moet niet denken aan een levende koningin in handen van de nazi’s. Maar dit was een mededeling: ”We gaan er even een weekje tussenuit.” “Okee, geniet ervan. Er staat niks bijzonders op de agenda. Ja vakantie.”

Foutje, beetje dom van alle drie. Alles is momenteel bijzonder. Het hele volk lijdt, het enige wat het volk vraagt is empathie. En dat was er even niet. Want we zijn er nog niet; dit virus gaat verder. Misschien nog wel een paar jaar. Het kan onze economie en sociale structuur breken. Het begint te knagen aan de wortel van onze samenleving. Kerken die gesloten zijn. Cultuur waar niet meer naar wordt omgekeken. En het gaat in de eerste plaats niet om economisch verval. Het gaat om sociaal verval. Herenvoetbal dat doorgaat, damesvoetbal niet. Het koningshuis overleeft deze aanslag wel, maar overleeft onze westerse, Grieks-Romeinse, Joodse cultuur deze virusaanval uit het oosten? PR-medewerkers hebben het ook niet altijd bij het goede eind. Maar opvallend blijft het. Willem-Alexander dacht even in een programma met verborgen camera`s terecht te zijn gekomen. Maar jammer genoeg voor hem was dat niet het geval.

Jan Visser

Meer berichten
 
Auto zoeker