Foto: Nico Asbroek

Terug naar de weemoedjaren

HAAKSBERGEN - Telefoneren en televisie kijken bij de buren. Soep, aardappelen, vlees, groente en vla uit één bord eten. Een kar met rammelende flessen waarmee de melkboer door de straat trekt. Dat alles tekent de soberheid en charme van de wederopbouwjaren in Nederland.

Aan de hand van foto’s, brieven, tekeningen, schoolschriften, speelgoed, muziek, rapporten en z’n spaarbankboekje reconstrueert Dolf Ruesink (1952) op aandoenlijke wijze de memorabele jaren 50 en 60. Gezien door de ogen van een peuter, puber en provo.

Feest der herkenning
Ruesink neemt z’n lezers en publiek mee naar de jaren 50, die in het teken stonden van de naoorlogse wederopbouw, woningnood en de verzuiling. Hij omlijst dat met fragmenten van radio en televisie, oude voorwerpen, muziek en verhalen die een ‘feest der herkenning’ zijn. In het tweede deel komen de roerige jaren 60 aan de orde. Het 1 november verschijnende boek ‘Bewaar de herinnering’ (208 pagina’s en 100 foto’s) schetst de groei van de welvaart, het afscheid van kolenkachel en mattenklopper, veranderende waarden en normen, afbrokkeling van de kerk en de opmars van popmuziek, lange haren en protestgeneratie. Wie het leest, voelt zich weer jong.

Boekpresentatie
De in Haaksbergen woonachtige journalist en schrijver, die al ruim veertig jaar werkzaam is in de regio, verzorgt in oktober en november op diverse plaatsen in Twente een boekpresentatie en een gevarieerd programma over de zogenaamde ‘weemoedjaren’. De presentatie van ‘Bewaar de herinnering’ is in Schouwburg Hengelo (zondag 25 oktober, 15.00 uur), Haaksbergen (dinsdagen 5, 19 en26 november, 14.30 uur Kulturhus De Kappen).

Meer berichten
 
Auto zoeker