MBS krijgt geld voor restauratie van rijtuig

BOEKELO/HAAKSBERGEN - De Museum Buurtspoorweg ontvangt 40.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor restauratie van een bijzonder rijtuig uit de collectie.

Het gaat om het rijtuig NS BC 1820; dit staat al sinds 1989 in de Museumloods in Boekelo in afwachting van restauratie nadat het werd gered van de sloop. In drie jaar tijd hoopt het museum haar bezoekers te kunnen vervoeren in dit rijtuig op de zeven kilometer spoor tussen Haaksbergen en Boekelo. De restauratie zal voornamelijk worden uitgevoerd door de toegewijde vrijwilligers van het museum. Het rijtuig heeft een bijzondere geschiedenis; zo werd het onder meer gebruikt als recreatieverblijf voor kinderen van een schippersinternaat. In 1989 werd het rijtuig door Museum Buurtspoorweg gered van de sloop, nadat het terrein waar ze stonden van eigenaar wisselde en de vakantieverblijven niet langer in gebruik waren. Het museum heeft het rijtuig in afwachting van restauratie al die jaren veiliggesteld.

Erg blij
Directeur Gemma Boon: “We zijn ontzettend blij met deze bijdrage van het Cultuurfonds. We willen nu juist dit rijtuig restaureren, omdat de verschillende onderdelen uit het restauratieplan zich uitstekend lenen voor kennisoverdracht en kennisborging. Door verschillende generaties en kennisniveaus samen te laten werken, wordt kennis doorgegeven. Bovendien vormt het rijtuig een ‘missing link’ in de collectie. Doordat dit rijtuig wordt opgeknapt en wordt teruggebracht in de vorm waarin zij in vroegere tijden reizigers in de regio heeft getransporteerd, wordt het voor onze bezoekers mogelijk om zich te verbinden met het industriële erfgoed uit het verleden. Over drie jaar moet het rijtuig gereed zijn en kunnen bezoekers van alle leeftijden zich vergapen aan de schoonheid van dit rijtuig. Maar in de tussentijd is iedereen welkom om mee te kijken met de werkzaamheden in de werkplaats. Deze is geopend voor bezoekers op rijdagen tussen 10-17 uur.”

Financiële impuls
De steun van het Cultuurfonds is harder nodig dan ooit. Door de coronacrisis loopt het museum in 2020 naar verwachting 100.000 euro mis op de jaarbegroting. Dat komt omdat het museum slechts 100 bezoekers per rit mag vervoeren, in verband met de 1,5 meter samenleving. In normale tijden waren dat er soms wel 400 per rit. Ook alle evenementen en bedrijfsuitjes zijn afgeblazen. De crisis drukt stevig op de kleine reserves van het museum. Alle investeringen in restauratieprojecten staan onder druk. De bijdrage van het Cultuurfonds is dan ook meer dan welkom, zodat de vrijwilligers van Museum Buurtspoorweg kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: het conserveren, restaureren en natuurlijk rijden met de mooiste collectie rollend materieel van Oost-Nederland.

Over de MBS
De Museum Buurtspoorweg beheert zeven kilometer spoor tussen Boekelo en Haaksbergen; het langste overgebleven stuk van het voormalige GOLS lokaalspoor. Dit werd in 1884 voltooid, maar kwam al snel in de verdrukking door betere wegen en vrachtvervoer.

Meer berichten
 
Auto zoeker