Haaksbergenaren straks aangewezen op Hengelose dienstverlening?
Haaksbergenaren straks aangewezen op Hengelose dienstverlening? (Foto: David Stassen)

Haaksbergen wil taken uitbesteden aan Hengelo

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen wil meer taken uitbesteden aan de gemeente Hengelo. Beide gemeenten gaan de komende maanden nader onderzoeken welke onderdelen van de bedrijfsvoering overgedragen kunnen worden. Ook Enschede was betrokken bij dit proces, maar Hengelo lijkt voor Haaksbergen een betere match te zijn.

De gemeente Haaksbergen start nu een verdiepend onderzoek naar deze mogelijkheden. Het college van Burgemeester en Wethouders kreeg vorig jaar de taak van de gemeenteraad om te kijken welke onderdelen van de bedrijfsvoering ondergebracht zouden kunnen worden bij Hengelo of Enschede. Dit heeft in principe diverse voordelen. Zo heeft een grotere gemeente doorgaans wat meer expertise en slagkracht op bepaalde thema's. Haaksbergen hoeft dan bijvoorbeeld niet zelf een afdeling op te zetten en 'het wiel opnieuw uit te vinden'. Voordeel voor de inwoners is dan weer dat zij een hoger niveau van service en expertise mogen verwachten. Dit zou de gemeente ook veel kosten besparen en bedrijfsprocessen minder kwetsbaar maken. De gemeente Haaksbergen moet namelijk al steeds meer taken uitvoeren terwijl kosten stijgen en inkomsten teruglopen. Heroriënteren op kerntaken is dan ook belangrijk.

Nader onderzoek
Het college zal nu nader bekijken welke taken definitief afgestoten kunnen worden. Verder zal ook gekeken worden hoe de taken die overblijven in Haaksbergen nog beter uitgevoerd kunnen worden. Dit moet dan zo min mogelijk gevolgen hebben voor de inwoners.

Goede match
Hengelo blijkt uit het vooronderzoek een beter passende partner te zijn voor Haaksbergen dan het grote Enschede. Vertrouwen is een belangrijke succesfactor voor zo'n samenwerking en op dit gebied is er geen voorkeur voor een specifieke gemeente. Een ander criterium is ICT. De uitbesteding aan Hengelo is hierbij efficiënter te realiseren omdat processen goed op elkaar aansluiten. Ook op het gebied van voorwaarden gaat de voorkeur uit naar Hengelo.

Meer berichten
 
Auto zoeker