Foto:

Column: vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering

ENSCHEDE - Veel mensen verwachten van een rechtsbijstandverzekering meer dan dat die in de praktijk biedt. Op het moment dat u de verzekering nodig heeft, blijkt u er regelmatig niet zoveel aan te hebben.

Over uw recht op vrije advocaatkeuze is zelfs al meerdere keren geprocedeerd en telkens worden, nadat een rechter dat recht vaststelt, de polisvoorwaarden aangepast. Mensen hebben de behoefte om zelf een advocaat te kiezen en niet afhankelijk te zijn van de juristen van de verzekeraar. Maar verzekeraars vonden dat u alleen uw eigen advocaat mocht kiezen in procedures waarbij bijstand door een advocaat verplicht was, bijvoorbeeld in zaken met een belang hoger dan € 25.000,00. Het volgende standpunt van verzekeraars was dat die vrije keuze er alleen was in gerechtelijke procedures. Ook hier had de rechter een andere mening over: ook bijvoorbeeld bij administratieve procedures (denk aan een procedure bij het UWV) zou u zelf uw advocaat moeten kunnen kiezen.

Nu heeft het Europese Hof van Justitie het recht op vrije advocaatkeuze nog eens verruimd en het oordeel is dat ook bij bijstand die nodig is in de fase vooráfgaand aan een gerechtelijke procedure, vrije advocaatkeuze geldt. Bij het Verbond van Verzekeraars vindt men dat dit recht niet geldt bij Nederlandse rechtsbijstandverzekeringen. In Nederland is namelijk geen sprake van een met waarborgen omklede bemiddelingsprocedure zoals die er in sommige gevallen in België - waar de zaak speelde - wel is. Daarom, aldus het Verbond, heeft de uitspraak van het hof geen invloed op de Nederlandse situatie. Geen verrassend standpunt. Men zal altijd proberen uw recht op vrije advocaatkeuze te beperken, desnoods door het (opnieuw) wijzigen van algemene voorwaarden. Als verzekeraars het standpunt handhaven dat de uitspraak niet geldt voor de Nederlandse situatie zal ook hier weer over geprocedeerd moeten worden. Het is buitengewoon jammer en storend dat steeds eerst een rechter uitspraak moet doen voordat men overstag gaat. Toch iets om over na te denken voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij deze maandelijkse column.

Kijk voor meer informatie ook op de website: www.rpadvocatuur.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker