Aangepaste Veteranendag

Aangepaste Veteranendag

TWENTE - Komende zaterdag is de landelijke Veteranendag. De laatste zaterdag in juni staat altijd in het teken van de veteranen die vochten voor vrede en veiligheid, zowel binnen als ruim buiten de landsgrenzen. Dit jaar is ook de veteranendag anders dan gebruikelijk.

De meeste Twentse gemeenten organiseren doorgaans op eigen initiatief een programma voor hun lokale veteranen, veelal bestaand uit een bijeenkomst en etentje; een gezellige gelegenheid om ervaringen en verhalen uit te wisselen. Maar door de huidige beperkingen zal ook dit lastig zijn. Nederland telt zo'n 107.000 veteranen. Iets meer dan de helft van hen heeft in de jaren '70 tot nu deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband. Nederland heeft sinds 1940 ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en honderd vredesmissies.

Landelijke dag
Om toch passend stil te staan bij de veteranendag zal er een alternatief programma gehouden worden. Zo is er een kleine bijeenkomst in de Ridderzaaal in Den Haag, wat live uitgezonden zal worden vanaf 12.45 uur op de NOS. Zo geeft het Nationaal Comité Veteranendag toch nog een invulling aan dit jaarlijkse bedankje voor de veteranen. In de Ridderzaal zal de minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, de veteranen toespreken. Minister-president Mark Rutte sluit het programma dan af met een persoonlijke videoboodschap. Ook Commandant der Strijdmachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang zijn aanwezig. Uiteraard legt men ook nu enige verbanden tussen veteranen en de huidige crisis. Zoals verhalen van diverse veteranen die nu actief zijn als verpleegkundige.

Meer berichten
 
Auto zoeker