Droog en warm weer ook uitdaging voor Haaksbergen
Foto:

Droog en warm weer ook uitdaging voor Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Het was de afgelopen week weer warm. Erg warm zelfs. En ondanks de regenval van begin deze maand, lopen neerslagtekorten helaas nog steeds op. Waar vroeger het waterbeleid vooral gericht was op de strijd tegen te veel water, is nu ook juist te weinig water een groeiend probleem. Zeker in Twente, waar we voor ons water sterk afhankelijk zijn van regenwater. Ook de gemeente Haaksbergen is alert op weer een zinderende zomer.

Het Waterschap Vechtstromen is al bezig om zoveel mogelijk water vast te houden in het werkgebied en ook waterbedrijf Vitens riep mensen al op om het in dit soort zeer warme weken rustig aan te doen met het waterverbruik. In Twente kampen we met hoogliggende zandgrond, waar het aanvoeren van water onmogelijk is. We moeten het dus echt hebben van regenval - en die is er dus niet.

Drie soorten droogte
Het Waterschap Vechtstromen spreekt niet van 'droogte' in algemene zin; er zijn eigenlijk drie soorten droogte met een eigen betekenis. De meteorologische droogte gaat over de regenval; deze maand viel er wat regen wat goed is voor de natuur. De tweede droogte is de van de bodem; de bovenste laag werd goed nat door de regen en de natuur herstelt dan weer wat. De derde soort droogte is de hydrologische droogte; hierbij kijkt men naar de grondwaterstanden. Afgelopen week was het neerslagtekort al 145 millimeter in Twente. Er is dus veel minder gevallen dan gebruikelijk. Volgens het Waterschap verdampt op een zonnige dag met droge wind zo'n 10 miljoen kuub water.

Minder sproeien
Ook het gemeentelijk groen heeft flink te lijden onder dit weer. De gemeente heeft per dag een beperkt 'rantsoen' om te sproeien. Buurtbewoners die zelf groen geadopteerd hebben kunnen dit zelf sproeien. Duidelijk is wel dat de droogte ook echt schade aanricht; beuken en berken hebben het moeilijk en sommige struiken begeven het. De gemeente krijgt steeds meer meldingen van dode bomen in het buitengebied, onder meer rond de N18. Hier werden veel jonge bomen geplant die eigendom zijn van Rijkswaterstaat. Zij zijn verantwoordelijk voor onderhoud en water.

Meer berichten
 
Auto zoeker