Foto:

Domijn gaat woningen slopen

HAAKSBERGEN - De bewoners van het Zwarteland zijn vorige week geïnformeerd over de sloop van hun woning over drie jaar. Het opknappen van woningen aan de Zieneschstraat, Beatrixstraat en het Zwarteland zou te kostbaar zijn en niet het resultaat leveren dat nu en in de toekomst vereist is. De bewoners hebben ruimschoots de tijd om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Domijn helpt de mensen hier zo veel mogelijk bij.

In 2019 onderzocht Domijn de 49 woningen aan het Zwarteland in Haaksbergen op technische staat, kwaliteit, energiezuinigheid en de mogelijkheid om er van jong tot oud te wonen. Daarnaast werd gekeken naar investeringen die noodzakelijk zijn om deze woningen toekomstbestendig te maken. De landelijke doelstelling dat in 2050 alle woningen CO2-neutraal en aardgasloos zijn is leidend. Uit het onderzoek blijkt dat de huizen sterk verouderd zijn. Renovatie is kostbaar en zou ontoereikend zijn om aan de eisen te voldoen. Zodoende is men tot het besluit gekomen om de woningen te slopen.

Geen nieuwe woningen
Domijn gaat na de sloop vooralsnog geen nieuwe woningen bouwen. Lucas Fransen (manager Wonen) licht dit besluit toe: “We zien een toenemende vergrijzing van onze huurders in Haaksbergen, waardoor een krimp gaat ontstaan. Daarnaast zien we steeds meer één- en tweepersoons huishoudens onder de woningzoekenden. We willen zorgen dat ons woningaanbod in Haaksbergen past bij de gezinssamenstelling en behoefte van de huurders en woningzoekenden, zowel in het soort woning als de locatie."
Een specialistisch adviesbureau gaat later dit jaar in opdracht van de gemeente de volledige woningbehoefte van Haaksbergen in kaart brengen. Als uit dit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan nieuwe sociale huurwoningen, dan kan Domijn hierop inspelen. We kijken dan naar het soort woningen waar behoefte aan is en wat daarvoor de beste locatie is.”

Sociaal plan
De informatiebijeenkomst voor de bewoners kon vanwege de crisismaatregelen niet doorgaan. Domijn informeerde de huurders daarom in een vooraf aangekondigde brief. Medewerkers van de corporatie gingen vervolgens naar de wijk voor een persoonlijk gesprek. De sloop start pas in de zomer van 2023. De bewoners krijgen zo voldoende tijd om nieuwe woonruimte te vinden. Ook wordt er voor hen een sociaal plan gemaakt, zaken als voorrang en een verhuiskostenvergoeding zijn daarin geregeld. Domijn staat ook de komende tijd klaar om alle individuele vragen te beantwoorden.

Meer berichten
 
Auto zoeker