Europees geld voor innovatieve projecten

TWENTE - De Europese Unie gaat samen met de provincies Overijssel en Gelderland investeren in vijf innovatieve projecten. Het gaat om subsidies in het kader van het Europese programma OP-Oost 2014-2020, met als doel om de regionale economie te versterken. Twente komt als innovatieve regio goed weg met een mooie zak geld.

De Europese Unie is voor veel mensen niet iets waar ze vaak bij stil staan. Toch zijn er ook in onze regio bijzonder veel projecten en initiatieven mede gefinancierd door Europese bijdragen. De gedachte is dat investeringen in innovatieve ontwikkelingen uiteindelijk goed zijn voor Europa als geheel. Een kleine, onbekende speler van vandaag kan immers uiteindelijk een groot Europees consortium worden met wereldwijde impact.

De projecten
In totaal wordt aan vijf gehonoreerde projecten 5,7 miljoen euro aan subsidie verstrekt. Met de cofinanciering meegerekend investeren de bedrijven en overheden gezamenlijk 13,7 miljoen euro.

Fast3D
Het project Fast3D is een consortium van bedrijven uit Enschede, Almelo en de Saxion Hogeschool. Zij ontwikkelen technologie voor het 3D-printen van kunststofmatrijzen. Deze zijn nu van metaal, wat duur en lastig te produceren is.

Weld4.0
Het project Weld4.0 ontwikkelt een geautomatiseerde productielijn voor staalbouwers. Hiermee kunnen machines zelfstandig ingewikkelde handelingen voor steeds afwijkende onderdelen uitvoeren. Hierbij zijn bedrijven uit Rijssen, Varsseveld, Enschede, Hilvarenbeek en de Saxion Hogeschool betrokken.

Microcarriers
Een volgend consortium uit Enschede, Utrecht en de Universiteit Twente ontwikkeld een nieuw type 'microcarrier' voor kweek van stamcellen. Dit heeft uiteenlopende medische toepassingen.

INSTANTane
INSTANTane werkt aan een meetinstrument voor revalidatie na een knieoperatie. Deze beweeganalyse helpt bij het maken van een behandelplan. Hier zijn onder meer de UT, Saxion en het Roessingh bij betrokken.

Next Gen PLD
Het laatste project werkt aan het verbeteren van supergeleiding, belangrijk in onderzoek naar onder andere kwantumcomputers.

Meer berichten
 
Auto zoeker