Haaksbergen halveert begrotingstekort

HAAKSBERGEN – De gemeente heeft een herstelplan gemaakt om orde op zaken te stellen op financieel vlak. Dit moet een goed evenwicht bieden tussen inkomsten en uitgaven, zodat Haaksbergen weer reserves op kan bouwen.

De Provincie Overijssel plaatste Haaksbergen onder preventief toezicht vanwege een niet sluitende begroting. Sindsdien is druk gewerkt om hier verandering in te brengen. "Want, willen we er voor de Haaksbergse gemeenschap zijn, dan moeten we ons huishoudboekje op orde brengen. Dit voorstel is misschien wel het belangrijkste bespreekstuk voor dit jaar”, aldus wethouder Financiën Louis Koopman. Volgens de wethouder moet de gemeente aan inwoners en de provincie laten zien dat college en raad met elkaar in staat zijn de zaken op orde te brengen. Koopman heeft er vertrouwen in dat dit kan. “Het is een heel zware opgave, maar er is perspectief.”

Drie delen
De gemeente moet veel werk verrichten. Eind vorig jaar stond er een tekort van 2,1 miljoen euro op de begroting. Om dit op te lossen is er een aanpak in drie delen. De gemeente heeft al enkele maanden een uitgavenstop waarbij onnodige uitgaven niet of later uitgevoerd worden. Daarnaast werd de begroting nog eens doorgenomen om te kijken waar rek zit, en tot slot werd een takenverkenning uitgevoerd. Dit moest duidelijkheid geven in welke taken niet meer of deels uitgevoerd moeten worden. De gemeente verwacht dat hiermee het tekort voor 2020 voor de helft opgelost kan worden. Om te kijken welke zaken hogere prioriteit moeten krijgen, werd onder meer een peiling uitgevoerd onder raadsleden. De uitkomst is dat Haaksbergen vooral een gemeente wil blijven met goede sport- en onderwijsvoorzieningen. Daarom is het college ook bereid om over een aantal jaren te investeren in nieuwbouw voor basisschool Holthuizen/Ariëns en Het Assink lyceum, míts daarvoor voldoende structurele financiële ruimte gevonden wordt. Verder zal gesneden worden in subsidies. De gemeente stopt verder onder meer met vervoer van leerlingen naar gymnastiekonderwijs en het eigen communicatiebudget, abonnementen en lidmaatschappen van de gemeente, straatmeubilair, culturele evenementen en budgetten van wijkraden.

Meer berichten
 
Auto zoeker