Nieuwe invulling was- en strijkservice

HAAKSBERGEN - De gemeente gaat de hulp bij wassen en strijken anders invullen. Inwoners krijgen nu nog huishoudelijke hulp thuis, maar per 1 juli gaat deze taak over naar een centrale was- en strijkservice. Deze is straks ook toegankelijk voor andere inwoners die hier tegen betaling gebruik van kunnen maken.

De aankondiging dat deze hulp overging van thuisservice naar een centrale voorziening viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo'n 250 inwoners krijgen nu deze ondersteuning. Wethouder Antoon Peppelman begrijpt dit, maar benadrukt dat deze methode zich al in veel andere Nederlandse gemeenten bewezen heeft. Veelal naar volle tevredenheid van de gebruikers.

Efficiënter
De gemeente nam dit besluit met als doel om deze taak goedkoper en efficiënter uit te kunnen voeren. Huishoudelijke hulp thuis is immers een relatief dure oplossing. Centraal wassen en strijken kan dankzij een groter volume een stuk sneller. Het wassen en strijken zelf gebeurt net als thuis; niet in grote industriële wasmachines zo benadrukt de wethouder. Over de privacy hoeft men zich ook niet druk te maken; medewerkers zijn heel wat gewend en weten niet welke was bij welke inwoner hoort. Verder wil de gemeente maatwerk bieden aan inwoners voor wie deze oplossing niet goed gaat werken; bijvoorbeeld voor inwoners die extreem veel was hebben om medische redenen. Zij kunnen dan nog wel hulp aan huis krijgen.

Kostenplaatje
Inwoners die nu recht hebben op ondersteunen bij het wassen en strijken kunnen dit jaar deze service gratis blijven gebruiken. Vanaf volgend jaar betalen zij dan 4,50 euro per waszak van 8 kilo. Dit is volgens de gemeente ook zo'n beetje het bedrag dat men thuis kwijt zou zijn aan energie, wasmiddel, water en afschrijving van de apparatuur. Inwoners zónder indicatie kunnen de was- en strijkservice ook gebruiken. Voor het gemak moet u wel in de buidel tasten: dit kost dan 17,50 euro per waszak van 8 kilo.

Professionele uitvoering
De gemeente heeft voor deze dienst een contract afgesloten met Hoi2. Deze organisatie voert ook al was- en strijkservice uit in diverse andere Twentse gemeenten. Het zal ook echt een lokale insteek worden, met uitvoering in Haaksbergen zelf. Zo ontstaan er ook nieuwe banen. De gemeente wil deze graag in laten vullen door inwoners die nu zijn aangewezen op een bijstandsuitkering.

Meer berichten
 
Auto zoeker