Drie jonge Twentse weesdassen gevangen

HAAKSBERGEN - Vrijwilligers van Dassenwerkgroep Twente hebben zeer recent drie weesdassen gevangen bij een dassenburcht in de omgeving van Haaksbergen. Het gaat om het kroost van een vrouwtjesdas die een week eerder was omgekomen bij een aanrijding met een auto.

Na een week zonder moeder bleek het trio behoorlijk vermagerd en uitgedroogd te zijn. De twee jonge vrouwtjes, Bultje en Bergje, wogen bij hun vangst ongeveer 1,7 kilo. Het mannetje Knoef woog zo’n honderd gram meer. Na een gezondheidscheck op locatie is het drietal vrijdagavond direct met de dassenambulance overgebracht naar Stichting Das en Boom in Beek-Ubbergen. Daar krijgen ze gespecialiseerde zorg.

Intensieve zoekactie
De zoekactie werd vorige week direct op touw gezet toen bleek dat het verongelukte vrouwtje zogend was. Na dagen van intensief speuren, monitoren en posten bij verschillende burchten werd het drietal op een locatie aangetroffen. De dasjes liepen daar verweesd rond, dus zonder de gebruikelijke begeleiding van een volwassen das. Het was zaak om de jonge dieren snel te vangen, omdat een gebrek aan moedermelk in deze levensfase fataal kan zijn. In moedermelk zitten essentiële stoffen die nodig zijn voor een gezonde groei. Via speciaal voer krijgen ze die bestanddelen nu binnen in de opvang van Stichting Das en Boom. Bij de zoek- en vangactie heeft Dassenwerkgroep Twente hulp gehad van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Dassenwerkgroep Brabant.

Uitzetten in de natuur
Wanneer de dassen zijn aangesterkt, zullen ze weer worden uitgezet in de natuur. Daar zal een proces van resocialisatie aan vooraf gaan. Het is belangrijk dat de dassen voor zichzelf kunnen zorgen, voordat ze hun vrijheid terugkrijgen. (Foto's: Dassenwerkgroep Twente)

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>