Foto:

Haaksbergen herdenkt bombardement

HAAKSBERGEN - Dinsdag 24 maart is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Haaksbergen plaatsvond. Op een toen stralende zaterdagochtend vielen rond half tien meer dan 300 bommen in het gebied van Buurserstraat, Klaashuisstraat, Brink, Beverstraat, Enschedesestraat en Veldkampstraat. Ter herinnering aan die vreselijke gebeurtenis, waarbij 57 doden vielen en meer dan 200 gewonden, is er nu een gedenkplek.

Het Comité 75 jaar vrijheid en verzoening heeft de gedenkplek gerealiseerd op de hoek van Buurserstraat-Klaashuisstraat, midden in het gebied waar de bommen vielen. Hier is een herdenkingsplaquette geplaatst, ontworpen door de Haaksbergse kunstenaar Bart ten Bruggencate. Door de coronacrisis is de officiële onthulling van de plaquette uitgesteld tot later dit jaar. Nabestaanden en betrokkenen hebben hierover inmiddels bericht ontvangen. Vanaf dinsdag is de gedenkplek voor iedereen toegankelijk.

Herdenking
De initiatiefnemers van deze plek hebben dinsdagochtend een bos bloemen gelegd om dit moment te markeren. Dit gebeurde precies om 09.23 uur, het tijdstip waarop in 1945 de eerste bommen vielen. Er is een bank geplaatst, voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust en herdenking. Samen met de Anne Frank-boom, die in januari geplant is op de openbare begraafplaats aan de Enschedestraat, zijn dit de twee permanente plekken, waar Haaksbergen in 2020 zichtbaar aandacht schenkt aan het herdenkingsjaar.

Realisatie
De gedenkplek is gerealiseerd met giften van nabestaanden, buren en betrokkenen én door financiële bijdragen van Uitvaartvereniging Sint Barbara, de wijkraad Centrum Noordoost, de Vrienden van het Saalmerink en de Lionsclub. Ook de inspanningen door het comité 75 jaar vrijheid en verzoening mag niet onvermeld blijven, evenals die van de vrijwilligers van de Lionsclub. De gemeente Haaksbergen heeft de aanleg en inrichting van de herdenkingsplek mogelijk gemaakt.

Meer berichten
 
Auto zoeker