Foto: shutterstock.com

Hebben ze dit jaar weer de primeur in Haaksbergen?

HAAKSBERGEN - De eerste twee weken van januari liggen al weer achter ons. Relatief milde weken, helaas. Want bij de ijsclubs in de regio kijkt men al weer uit naar hopelijk veel schaatspret dit jaar. Statisch gezien neemt de kans op aanhoudende vorst toe, waardoor ook de kansen van een schaatsmarathon omhoog gaan.

De IJsclub Haaksbergen heeft de afgelopen jaren opmerkelijk veel succes met het organiseren van de eerste schaatsmarathon op natuurijs van het jaar. Hoewel het doorgaans niet veel scheelt. In 2007 mocht Haaksbergen voor het eerst de marathon op natuurijs houden, gevolgd door 2008, 2009, 2016, 2018 en 2019. Afgelopen jaar werd de marathon verreden op 21 januari, het jaar ervoor op 27 februari.

Gedreven vrijwilligers
Een echt 'geheim' is er niet waarom Haaksbergen de afgelopen jaren zo goed scoort. De belangrijkste kracht achter goed ijs zijn de vrijwilligers; zijn zijn gedurende het jaar al veelvuldig bezig met de voorbereidingen om de baan klaar te stomen voor een ijsseizoen. Want, zodra de vorst er eenmaal is, is het alle hens aan dek om de baan in schaatsbare staat te krijgen. Een vaste werkgroep vormt de grote kartrekkers, die op hun beurt weer de vrijwilligers aansturen.

Van baan naar stadion
Het onder water zetten en aan laten vriezen van de baan is slechts één aspect van het geheel. Er moet immers ook een compleet stadion verrijzen met alle facilitaire mogelijkheden voor de sporters, bezoekers en uiteraard de massaal aanwezige pers. De Haaksbergenaren zijn er weer klaar voor. Het is een mooie uitdaging, maar één die ze graag aan gaan. Want: er gaat niets boven schaatsen op je eigen ijsbaan.

Meer berichten
 
Auto zoeker