Foto:

Groenste Sportclub van Overijssel gezocht

TWENTE - We denken met zijn allen steeds meer na over duurzaamheid. Over het besparen van energie in je eigen huis of bedrijf, over het zorgvuldiger omgaan met grondstoffen en afval en het verbeteren van biodiversiteit. Ook bij sportverenigingen leeft dit thema meer en meer. Een ontwikkeling die de Provincie Overijssel graag wil stimuleren.

Sportclubs zijn een interessante doelgroep om te werken aan duurzaamheid. Ze beheren vaak grotere sportcomplexen die grootverbruiker zijn van energie, maar ook kunnen zij juist met deze grotere oppervlakte positief bijdragen aan bijvoorbeeld de biodiversiteit in de gemeente.

Groenste club
Tot en met 19 januari kunnen Overijsselse sportclubs zich inschrijven voor de wedstrijd 'Groenste Sportclub van Overijssel'. Hiermee maken de clubs kans op 25.000 euro. De wedstrijd moedigt hen aan om de ultieme, groene sportvereniging te realiseren. Er is namelijk best veel mogelijk én nodig. Zo draagt een boomrijk sportcomplex bij aan verkoeling in de zomer. Het vergroenen van de parkeerplaatsen zorgt voor een betere afwatering en minder wateroverlast. En ook de keuze voor groene beplanting kan positief bijdragen aan de biodiversiteit en het behoud van nuttige insecten. De winnende clubs krijgen professionele begeleiding om met de 25.000 euro hun maatregelen concreet te realiseren.

Ook elders projecten
Ook dit jaar worden weer diverse soortgelijke projecten opgezet voor andere sectoren. Zo is de ambitie om in 2025 alle Overijsselse schoolpleinen groen te maken. Dit draagt niet alleen bij aan de natuurdoelen die inmiddels bekend zijn, maar het is ook positief voor de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen. Door hen in aanraking te brengen met groen moeten zij meer affiniteit krijgen met de natuur en het behoud daarvan in de toekomst.

Meer berichten
 
Auto zoeker