Foto:

Mooi programma voor vrijheidsjubileum

HAAKSBERGEN - Komend jaar vieren we in Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Duitse onderdrukking. In heel Nederland worden activiteiten gehouden rond het thema vrede en vrijheid. Ook in Haaksbergen pakt de gemeenschap groots uit om dit jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

We komen qua jaren steeds verder weg van de Tweede Wereldoorlog, waardoor het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog levend te houden. Maar: ook om te vergeven. In Haaksbergen is het aspect verzoening ook een belangrijk onderdeel. Haaksbergen grenst immers aan Duitsland en heeft al ruim dertig jaar een hechte partnerschap met Ahaus. In alle lagen van de gemeenschappen zijn er contacten over de grens; tussen inwoners onderling maar ook bijvoorbeleld het samenwerkingsverband van het Assink Lyceum en de Anne Frank Realschule Ahaus.

Breed programma
Het Haaksbergse comité 75 jaar vrijheid wil met een breed jubileumprogramma uiting geven aan al deze aspecten. Het betrekken van jongeren is een grote ambitie en er zijn dan ook diverse onderdelen voor jongeren aan beide kanten van de grens. "Het is zo mooi dat ze elkaar ook ontmoeten en samen aan de hand van verhalen van toen ervaren hoe het was om in een oorlog te leven.", aldus burgemeester Rob Welten. Zo neemt schrijfster Johanna Reiss de jongeren mee in haar leven als onderduiker in Usselo.

Boom planten
In beide gemeenten wordt in januari volgend jaar een Anne Frank-kastanjeboom geplant. Uit de kastanjes van de boom die in de tuin van Anne Frank stond werden jonge boompjes gekweekt. Twee daarvan komen nu symbolisch in Ahaus en Haaksbergen. In Haaksbergen is nog geen definitieve plek gevonden, in Ahaus komt deze bij een monument voor omgekomen Joodse inwoners.

Veel onderdelen
Van 24 maart tot en met 5 mei worden de meeste activiteiten gehouden. Onder meer het onthullen van een herdenkingsplaquette voor het 'vergissingsbombardement' van 24 maart 1945. Op 1 april viert men de bevrijding met een 'Triomftocht'. Kijk voor het volledige programma op: www.haaksbergen.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker