Foto:

Procedure voor nieuwe wethouder Enschede gestart

ENSCHEDE - Wethouder Eelco Eerenberg maakt de overstap van Enschede naar Utrecht. Afgelopen week maakte de bestuurder bekend dat hij voorgedragen is als nieuwe wethouder in Utrecht. Hiermee verliest Enschede wel een ervaren bestuurder. Eerenberg is sinds 2002 lid van D66 en sinds 2019 raadslid. In 2014 accepteerde hij een wethouderspost en hij was nu dus bezig aan zijn tweede periode.

Als wethouder was hij in Enschede verantwoordelijk voor onder meer financiën, jeugdzorg, duurzaamheid, economische zaken en onderwijs. D66 hoopt weer een passend zwaargewicht te kunnen vinden om hem te vervangen. Maandag stelde de afdeling de procedure vast die gevolgd zal worden om een vervanger te vinden.

Procedure
De Wethouders Advies Commissie zal een niet-bindend advies opstellen voor de D66-raadsfractie over invulling van de vrijgekomen functie. De commissie bestaat uit Fleur Gräper-Van Koolwijk, gedeputeerde in Groningen, Jasper Kerkwijk, fractielid van D66 Enschede en Mehmet Balaman, bestuursvoorzitter van D66 Enschede. De WAC zal kijken naar de geschiktheid van kandidaten aan de hand van de taakomschrijvingen die Eerenberg had. Bovenaan dit lijst staat niet verrassend financiën; Enschede is een stad met constante uitdagingen op dit vlak.

Snelle sollicitatie
Kandidaten moeten er wel snel bij zijn; belangstellenden kunnen hun interesse tot en met zondag 15 december bekendmaken bij D66 via wac@d66enschede.nl, met het doormailen van een sollicitatie en motivatiebrief. De WAC zal dan op korte termijn gesprekken voeren met de in aanmerking komende kandidaten. Hierna zal de adviescommissie zo spoedig mogelijk een advies uitbrengen. Het kan dan gaan om een onderbouwde voordracht van één of meerdere kandidaten. Aangezien ook het draagvlak binnen D66 een belangrijke afweging is, zal de commissie waarschijnlijk niet met té spannende of ongebruikelijke kandidaten op de proppen komen.

Toekomstvisie
Naast de concrete competenties van de nieuwe topbestuurder zal ook zijn of haar houding ten aanzien van toekomstige uitdagingen een belangrijke factor zijn. Zo verwacht D66 dat de nieuwe wethouder beschikt over veel leervermogen en zich goed kan verplaatsen in anderen. Ook is het van belang dat de wethouder zaken in een breed kader kan zetten, een 'politieke sensitiviteit' heeft en goed kan onderhandelen.

Meer berichten
 
Auto zoeker