PvdA vraagt in Staten aandacht voor provinciale huizenmarkt

HAAKSBERGEN - De huizenmarkt is op dit moment volop in beweging - maar of het de goede kant op gaat? Momenteel horen we veel over problemen met stikstof waardoor de bouw op slot zou gaan en tegelijk neemt het woningtekort landelijk en regionaal toe. Onder meer de PvdA maakt zich zorgen over de toekomstige perspectieven op woningbouw qua beschikbaarheid en betaalbaarheid.

Het Overijsselse provinciebestuur moet om tafel met gemeenten en woningbouwcorporaties om snel meer betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen. Dat wil de fractie van de PvdA. De partij diende deze week een voorstel in om de woningmarkt te verbeteren. "Er is in Overijssel een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen," zegt fractievoorzitter Annemieke Wissink van de sociaaldemocraten. "Het is voor steeds meer mensen moeilijk om een fijn huis te vinden dat ze zich kunnen veroorloven. Om daar iets aan te doen moet de schop zo snel mogelijk de grond in. Provincie, neem de leiding. Ga praten met gemeentes, met woningbouwcorporaties, met de OVKK, kijk wat er moet gebeuren en ga aan de slag."

In Haaksbergen
In Haaksbergen werkt de gemeente al nauw samen met de woningcorporatie Domijn om het aanbod en betaalbaarheid zo goed mogelijk af te stemmen op diverse doelgroepen zoals ouderen en jongere inwoners. Ook flankerend beleid zoals de starterslening helpen mensen om toch een woning te kunnen kopen.

Begroting
Deze week behandelden Provinciale Staten de Overijsselse begroting voor 2020. Dat is hét moment voor politieke partijen om hun wensenlijstje voor het komende jaar in te dienen bij het provinciebestuur. Voor de PvdA staat de bouw van betaalbare woningen met stip op één. "Mensen met een laag of middeninkomen hebben het lastig," weet Wissink. "De huizenprijzen stijgen snel. Niet alleen in onze steden, ook in kleine kernen is het steeds moeilijker om iets betaalbaars te vinden. Bij de verkiezingen in maart was die woningnood voor ons het belangrijkste thema. Daarom moeten we nu samen onze schouders eronder zetten."

Meer berichten
 
Auto zoeker