De waarheid naderen middels een roman: 'Dorsmans dood'

Foto:

ENSCHEDE - Op zaterdag 16 november om 16.00 uur treedt schrijver en journalist Miek Smilde op tijdens de voorstelling 'André Kerver ontmoet' in Theater Concordia aan de Oude Markt 15 in Enschede.

Deze middag wordt er bij de voorstelling van Borboleta Music verteld en voorgelezen uit de roman 'Dorsmans dood' die medio september uitkwam. Het recente boek van de geboren en getogen Almelose Smilde.

Het boek
Als in 2009 het ontzielde lichaam van de jonge Esther Dorsman wordt gevonden, schreeuwt het publiek om wraak. Een eerste verdachte wordt vrijgesproken, een tweede krijgt twaalf jaar gevangenisstraf. Pieter Coorn, raadsheer in het gerechtshof Den Bosch, behandelt de zaak in hoger beroep. Komend uit een Rotterdams milieu van harde werkers, hoopt hij zijn loopbaan als jurist rustig af te sluiten. Als na jaren blijkt dat er fouten zijn gemaakt in de zaak Dorsman, begint hij te twijfelen. Wie is hij nog als er geen waarheid bestaat?

Achtergrond
Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde en rechten werkte ze ruim 25 jaar als journalist voor verschillende media, met als specialisatie recht en veiligheid. En als dochter van een van de eerste vrouwelijke rechters (politierechter) in Almelo, kreeg ze 'het recht' met de paplepel ingegoten. Dat het strafrecht haar speciale aandacht heeft is daarom niet verwonderlijk. En vooral de massale (media) aandacht die het strafrecht tegenwoordig krijgt.

Waarom een roman?
Smilde koos met opzet voor een roman, en niet voor een non fictie boek: "Tegenwoordig moet alles in de journalistiek korter. Er moet meer emotie in de verhalen en de budgetten lopen terug. Er is onvoldoende ruimte voor verwarring, terwijl het leven verwarrend ís. Daarom ben ik fictie gaan schrijven. Met de roman 'Dorsmans dood' probeer ik de waarheid te benaderen. Het is een boek over de macht en onmacht van juristen, over recht en dwaling. Heeft de rechter in het verhaal zich teveel laten meeslepen in deze publicitair gevoelige zaak? In een samenleving waar steeds meer geroepen wordt om zwaardere straffen?"

De voorstelling
Laat u inspireren door wat literatuur (en muziek) bijdraagt aan meningsvorming over onderwerpen die in de samenleving spelen. En kom naar 'André Kerver ontmoet' op zaterdag 16 november met Borboleta Music. Kaarten à € 15 verkrijgbaar via www.concordia.nl of aan de kassa van het theater. Na afloop kan er gedineerd worden bij SamSam. Koop daarvoor een diner-arrangement bij het boeken van uw theaterkaarten. Na de voorstelling is het boek 'Dorsmans dood' te koop en signeert Miek Smilde.

Meer berichten
 
Auto zoeker