Herbeleef de Koude Oorlog in Twente

LONNEKER - Op zaterdag 9 november is het precies 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een belangrijke historische gebeurtenis. Er kwam een eind aan de ideologische tweedeling van Europa. De Koude Oorlog tussen Oost en West was voorbij, de jarenlange dreiging was eindelijk over. Een omwenteling waarvan de effecten bovendien nog lang doorwerkten.

Om stil te staan bij de val van de Muur, houdt het Koude Oorlog Centrum speciale wandelingen over de voormalige Vliegbasis Twenthe. De route zal u langs delen van de basis voeren die normaliter voor het publiek gesloten zijn. Ook worden er video's over de val van de Muur en de Koude Oorlog vertoond in het wachtgebouw. Op Vliegbasis Twenthe is dit verleden nog goed te zien en te beleven. Voor de NAVO was de locatie namelijk strategisch belangrijk. De grens met het Oostblok was slechts 280 kilometer naar het oosten.

Koude Oorlog Centrum
De Stichting Conflictenlandschap heeft het Koude Oorlog Centrum (KOC) in het leven geroepen om de verhalen van de vliegbasis in relatie tot de Koude Oorlog te vertellen. Dit doen zij met de hulp van enthousiaste en deskundige vrijwilligers. Het centrum in oprichting laat aan de hand van verhalen en objecten van de voormalige Vliegbasis Twenthe de Koude Oorlog zien en maakt de geschiedenis zo inzichtelijk. Kom het allemaal beleven op deze authentieke locatie in de achtertuin van Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor de wandelingen is gewenst. Stuur een bericht naar: koudeoorlogcentrum@gmail.com. De speciale wandelingen naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur zijn op 9 november tussen 11.00 en 16.30 uur. Locatie: wachtgebouw Vliegbasis Twenthe C13, Vliegveldweg 345, Lonneker (gemeente Enschede). De kosten bedragen € 5,- per persoon.

Meer berichten
 
Auto zoeker