Ontspannen tussen de bijen

ENSCHEDE - Kapper Atilla Taner is bij veel Enschedeërs geen onbekende. Hij heeft al ruim zeventien jaar zijn eigen kapperszaak, Atilla Hairdesign, aan de Haaksbergerstraat 362. Altijd up to date met de nieuwste trends op haargebied. Maar het is wel een druk vak. In de weekends geniet Atilla dan ook volop van een bijzondere hobby: hij is naast kapper ook imker.

Het houden van bijen hoor je niet vaak als hobby. Voor Atilla Taner was het een langgekoesterde wens. De interesse voor de bij begon al vroeg, toen hij tien jaar oud was. Tijdens de vakanties naar Turkije keek hij altijd met grote interesse naar de bijenkasten langs de weg. "We zijn toen ook eens met de klas naar het Ledeboerpark geweest voor een uitleg over de bij. We kregen een diapresentatie - maar ik wilde juist ook graag in de bijenkasten kijken. Toen kon dat niet, wat een hele teleurstelling was".

Volgende stap
De interesse voor de bijen bleef groeien. Afgelopen jaar keek Atilla regelmatig filmpjes op YouTube over imkerij. Hoe meer hij leerde, hoe groter de interesse werd. In januari zette hij de volgende stap: zelf imker worden. Hij volgde een cursus bijenhouden bij imkervereniging De Heidebloem in Haaksbergen. In september behaalde hij het diploma. "Je moet veel weten over de levenscyclus en het gedrag van de bij voor je zélf begint aan een eigen volk. Je leert op een hele andere manier naar de natuur kijken; over welke bloemen en planten er zijn waar de bijen gebruik van kunnen maken." Bijen hebben ook een echt eigen karakter; soms doen ze ook gewoon rare dingen zoals rondvliegen zonder reden of met z'n allen buiten de kast hangen.

Eigen volk
Sinds april heeft Atilla ook zijn eerste eigen bijenvolk. Hij wist een mooie locatie te vinden bij een boerderij op landgoed De Helmer. Een mooi stukje natuur waar de bijen zich thuis voelen. Op de zondagen is hij hier te vinden voor het nodige onderhoud aan de bijenkast. "Je bent met een kast toch zo'n anderhalf uur bezig. Wellicht wil ik er op termijn 3 à 4, maar het moet wel te doen zijn met mijn andere werk." Gelukkig heeft Atilla al wel wat hulp: zijn zoon heeft óók al interesse in de bijen en helpt zijn vader dan ook vaak met het onderhoud. "Hij heeft ook al zijn eigen eigen volkje. Het is een mooi iets om door te kunnen geven van vader op zoon". Bijen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de natuur; sommige mensen worden imker om hierbij te helpen. Voor Atilla gaat het juist ook om het leuke van het imkersvak.

Leuke reacties
Het houden van een eigen bijenvolk is een bijzondere hobby, waar hij veel leuke reacties op kreeg van familie en kennissen. Op verjaardagen geeft hij regelmatig een potje honing weg, wat goed in de smaak valt. "Ik ga het niet commercieel doen, daarvoor heb je veel meer kasten nodig. Ik krijg wel veel leuke reacties op de honing".

Rustiger periode
De komende tijd is een wat rustiger periode. De bijen vliegen niet uit bij temperaturen onder de 10 graden. "Rond februari, maart zullen ze weer een stuk actiever worden. Ik kijk er nu al weer naar uit!", lacht Atilla.

Meer berichten
 
Auto zoeker