<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195307&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Campagne duidelijke taal

ENSCHEDE - Op 23 oktober was de landelijke aftrap van de Direct Duidelijk Brigade. Het team trekt door het hele land om te helpen overheidsteksten begrijpelijker te maken voor burgers. Ook Enschede werd bezocht.

Onduidelijke taal van de overheid is lastig voor de burger. Daardoor kan men bijvoorbeeld belangrijke informatie missen. Als een van de eerste gemeenten in Nederland sloot Enschede zich aan bij de campagne Direct Duidelijk. De Brigade is onderdeel van deze landelijke campagne die gericht is op het verduidelijken van overheidsteksten.
Staatssecretaris Knops vertelt: "Wij doen al veel, maar het is nog niet genoeg. Wij willen ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan". Niels van den Berg (wethouder Communicatie): "Als een van de eerste gemeenten hebben we in 2018 de Direct Duidelijk deal getekend. We willen dat iedereen begrijpt wat we schrijven. Daar werken we in Enschede hard aan en ik ben blij om te zien dat de staatssecretaris hier extra geld en aandacht voor vrijmaakt."
Na aankomst ging het team in gesprek met burgers en verzamelden zij voorbeelden van onduidelijke teksten. Vervolgens werd besproken hoe de communicatie in brieven, formulieren en folders begrijpelijker kan worden gemaakt.

Direct Duidelijk Enschede
De gemeente Enschede zet zich al langer in voor duidelijke taal, zodat de afstand tussen inwoners en gemeente verkleind wordt. Na ondertekening van de Direct Duidelijk-deal startte Direct Duidelijk Enschede. De gemeente verplaatst zich zodoende in de schoenen van burgers. Inwoners wordt gevraagd mee te denken: wat is volgens hen duidelijke taal? Op basis van hun oordeel wordt komende tijd de schriftelijke communicatie verbeterd. In veel brieven staat straks de vraag of de tekst duidelijk is. Zo niet, dan kan de brief worden teruggestuurd. Op de website staat daarnaast een oproep om onduidelijke teksten door te geven. In 2020 wil de gemeente een lezerspanel beginnen dat teksten beoordeelt. Inwoners kunnen bovendien met #zegdatdan aandacht vragen voor onduidelijke online communicatie.

Uitgebreide campagne
De Direct Duidelijk Brigade is een uitbreiding van de Direct Duidelijk-campagne van het ministerie van BZK en de Nederlandse Taalunie. De Brigade bestaat uit experts, taalcoaches en taalambassadeurs die helpen bij het herschrijven van teksten en trainingen organiseren voor overheidsorganisaties. Ga voor meer informatie naar www.directduidelijk.nl.

Foto: Cynthia Hasenbos.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195307&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195345&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195318&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>