Documentaire over Freek de Jonge

ENSCHEDE - Op zondag 14 juli is bij Concordia eenmalig de documentaire FREEK te zien. Deze documentaire gaat over een van Nederlands grootste cabaretiers: Freek de Jonge. Bovendien leidt Freek zélf de film in en zal hij na afloop samen met zijn vrouw Hella alle vragen uit het publiek beantwoorden. De cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge viert dit jaar zijn 75e verjaardag en staat dit jaar 50 jaar op de planken! Het leven van Freek is tot nu toe vastgelegd door filmmaker Dennis Alink.

"Hoe lang kan ik nog mee?" zingt cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge. Tijd om de balans op te maken. Wat heeft hij goed gedaan en kan hij de keren dat hij als artiest én als mens tekort heeft geschoten nog rechtzetten? Confrontaties met collega's als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en geliefden als zijn vrouw Hella, vinden hun weerslag in zijn optredens. In hoeverre gebruikt Freek het podium om aan de realiteit te ontsnappen? Geleidelijk ontstaat het beeld van een man voor wie de bühne verlaten geen optie is.

Freek de Jonge & FREEK
Lomp, zelfingenomen, ontwapenend: Freek is het allemaal. "Je bent een redder, maar je bent soms ook een hele grote, egocentrische man", aldus zijn vrouw Hella in de documentaire. Maar bovenal is en blijft Freek een bevlogen mens en theatermaker. In de jaren zestig is hij bekend geworden met Neerlands Hoop in Bange Dagen, het duo samen met collega Bram Vermeulen. Samen veranderden ze het aangezicht van het Nederlandse cabaret voorgoed. Daarna - vanaf 1980 - ging Freek alleen verder en bleef zichzelf vernieuwen.

De magie van het theater
Na zoveel jaren blijkt Freek nog altijd bevangen door de magie van het theater, van de mogelijkheid telkens opnieuw te kunnen beginnen. Daarbij wordt hij geholpen door zijn vrouw Hella en muzikale duizendpoot Robert Jan Stips. De eerste is al vanaf het begin van zijn solocarrière voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het decor, licht en kostuums. En verder wordt Freek de Jonge natuurlijk zijn hele leven lang al voortgedreven door de enige echte onuitputtelijke motor achter zijn gehele carrière: de lach.

Meer berichten
 
Auto zoeker