<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195307&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Column: Oud en nieuw

Eind van het jaar, tijd voor een terug- en een vooruitblik. Welke maatschappelijke processen vinden er in Enschede plaats en wat zijn de gevolgen daarvan? In willekeurige volgorde:

Politiek: Het verlies van D66 en de winst van Burgerbelangen Enschede bij de raadsverkiezingen in maart van dit jaar waren de opvallendste politieke gebeurtenissen in 2018. Verder is opvallend de opkomst van klein rechts in de gemeenteraad. Nog een opvallend iets; het grote verloop binnen de raad; er nam een groot aantal raadsleden afscheid om niet terug te komen na de verkiezingen, maar ook trokken enkele raadsleden na de collegevorming zich terug om andere zaken te gaan doen. De verhoudingen in de raad veranderen. Misschien gaat het de dualistische kant op. Laten we positief blijven.

Voetbal: De ontwikkelingen bij FC Twente hebben waarschijnlijk de ingrijpendste gevolgen voor de verhouding burger – overheid. De voetbalclub en het gemeentebestuur hebben elkaar in een wurggreep. FC Twente wil veel, maar kan financieel niks en het gemeentebestuur wil ook veel, maar wordt gedwongen tot loyaliteit met de voetbalclub. Hoe lang houden de partijen dit vol?

Duurzaamheid: Dit is de nieuwe religie van de politiek met als icoon de windmolen. Partijen gaan elkaar te lijf met de felheid van nieuwe gelovigen. Opvallend is de rol achter de schermen van de hoofdsponsor van FC Twente.

Veiligheid: Internationale veiligheid zou een item moeten zijn, maar komt moeilijk van de grond. Radio-actieve luchtvervuiling stopt niet bij de grens. De trend moet een betere samenwerking zijn met concrete akties. Dat is belangrijker dan een uitwisseling van bestuurders. Hierbij speelt ook de bodemvervuiling een rol (Akzo) en de criminaliteit. De grens is geen barriere meer voor illegale activiteiten, maar blijkbaar wel voor de bestrijding ervan.

Stadsontwikkeling: De gemeente zit in een neerwaartse spiraal wat geld betreft, maar de stedelijke ontwikkeling gaat uitstekend. Enschede zal nog meer gokken op de groei van de binnenstad, waarbij de fun belangrijker is, dan de shopping. De verkoop van gronden op de luchthaven gaat rustig door. Hier zie je de macht van de ambtenaren. De rekening volgt.

Werk/armoede: Er blijft een harde kern van werklozen, die niet aan de bak komt. Dit vereist een creatieve oplossing, bijvoorbeeld een proef met basisinkomens. Armoede is een groot maatschappelijk probleem en beangstigend voor hen die het aangaat. En dat mogen we niet accepteren.

Participatie
De burger wordt er met de haren bijgesleept; hij moet en zal betrokken worden bij nieuwe ontwikkelingen. Welke ontwikkelingen? Dat bepaalt de bestuurder. Niet dus. De burger is niet dom. Waar hij bij betrokken wil worden, bepaalt hijzelf wel. Het participatieproject Enschede Akkoord zal in schoonheid sterven, ondanks de nieuwe, externe projectleider, voorzitter bedoel ik. Concluderend, Enschede wacht op een visie.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195307&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195345&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195318&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanhaaksbergen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=748" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>